Antena 3 CNN Politică Promisiuni de campanie: Geoană se laudă fermierilor cu o măsură UE aplicată de guvernul Tăriceanu

Promisiuni de campanie: Geoană se laudă fermierilor cu o măsură UE aplicată de guvernul Tăriceanu

3 minute de citit Publicat la 13:22 17 Sep 2009 Modificat la 13:22 17 Sep 2009
Promisiuni de campanie: Geoană se laudă fermierilor cu o măsură UE aplicată de guvernul Tăriceanu
Preşedintele PSD, Mircea Geoană şi-a însuşit în numele PSD o măsură a UE implementată încă din timpul guvernării Tăriceanu în scopul ajutorării tinerilor fermieri cu bani veniţi de la fonduri structurale comunitare. Aflat în vizită într-o comună argeşeană, Geoană s-a lăudat că promisiunea pe care o făcea în campania pentru europarlamentare, privind acordarea a câte 25.000 de euro pentru românii care revin în ţară, a devenit realitate prin intermediul măsurii 112 a UE. În fapt respectiva măsură este o componentă a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2007 - 2013 (PNDR) menit să contribuie la creşterea competitivităţii sectorului agricol şi silvic şi îmbunătăţirea calitatea vieţii în zonele rurale şi diversificarea economiei rurale. PNDR a fost lansat însă din martie 2008 de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), adică în perioada guvernării Tăriceanu şi nu de către noul guvern Boc. Această situaţie nu l-a împiedicat pe liderul social-democrat să o prezinte ca pe o idee de-a sa în timpul campaniei europarlamentare şi să se laude în prezent cu punerea ei în aplicare.
Promisiunea celor 25.000 de euro, vânturată pentru voturi
Aflat în vizită într-o gospodărie a unor tineri fermieri argeşeni care au beneficiat de o finanţare de 25.000 de euro din fonduri europene şi naţionale, prin intermediul măsurii 112 a UE, Geoană a ţinut să amintească cum în campania electorală pentru europarlamentare a propus să se acorde câte 25.000 de euro primă de instalare românilor care revin acasă din străinătate pentru a demara o afacere şi cum aceasta a devenit în prezent realitate prin aportul actualei guvernări, şi implicit al PSD.
"Cei 25.000 de euro de care am vorbit în 2008 şi multă lume a zâmbit, este un proiect adevărat. Lucrurile care au fost luate în derâdere când au fost anunţate, au fost de fapt, un fel de reclamă gratuită, un fel de anunţ pentru participaţie ", şi-a explicat Geoană declaraţiile din trecut.
El a precizat că, prin intermediul măsurii 112 a UE, aproximativ 15.000 de familii de tineri fermieri pot accesa cei 337 de milioane de euro bugetaţi din fonduri europene şi naţionale pentru acest program.
Acompaniat de ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu, liderul PSD a tunat şi a fulgerat la adresa "samsarilor şi intermediarilor care fac un profit absolut scandalos pe seama fermierului român".
"Decât să fii şomer în Italia sau în Spania, mai bine să faci agricultură la tine în ţară", a conchis liderul PSD, care i-a invitat pe fermieri să apleze la serviciile specialiştilor partidului în materie de consultanţă în întocmirea dosarelor necesare pentru aceesarea acestui program.
Măsurile fostei guvernări
Ce a uitat însă liderul PSD să menţioneze este faptul că meritul implementarii măsurii 112 aparţine fostei guvernări Tăriceranu. Măsura 112 a UE face parte din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2007 - 2013 (PNDR) lansat în martie 2008 de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), în întâmpinarea Politicii Agricole Comune (PAC), care reprezintă setul de reguli şi mecanisme care este aplicat de toate ţările din Uniunea Europeană şi care reglementează producerea, procesarea şi comercializarea produselor agricole.
Ca ţară membră a Uniunii, România beneficiază de Fondul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (FEADR), un fond similar cu programul SAPARD, prin care proiectele de investiţii private sunt cofinanţate, o parte din finanţare este făcută de Uniunea Europeană, iar o parte de către beneficiari. În perioada 2007 - 2013 Uniunea Europeană pune la dispoziţia agricultorilor români fonduri în valoare de aproximativ 7,5 miliarde de euro. Modul în care aceste fonduri pot fi accesate, criteriile de selecţie şi beneficiarii au fost stabilite prin PNDR şi Planul Naţional Strategic pentru Dezvoltare Rurală 2007 - 2013 (PNS).

Ce înseamnă măsura 112

PNDR stabileşte ca prioritare creşterea competitivităţii sectorului agricol şi silvic şi îmbunătăţirea calitatea vieţii în zonele rurale şi diversificarea economiei rurale. Măsura 122 a UE face parte din axa I a acestui program menită să contribuie la creşterea competitivităţii sectorului agricol şi silvic şi deschide drumul spre suma de 337 de milioane de euro, fonduri nerambursabile ce au putut fi accesate începând din 2008 şi până în 2013.

Măsura 112 are ca obiectiv general îmbunătăţirea şi creşterea competitivităţii sectorului agricol prin promovarea instalării tinerilor fermieri şi sprijinirea procesului de modernizare în conformitate cu cerinţele pentru protecţia mediului, igiena şi bunăstarea animalelor şi siguranţa la locul de muncă.

Sprijinul public nerambursabil se compune din 80% contribuţie comunitară prin programul FEADR şi din 20% contribuţie naţională de la bugetul de stat. Sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri este de 10.000 de euro pentru o exploataţie agricolă şi poate merge, dar nu poate depăşi 25.000 de euro/exploataţie. În cazul instalării tinerilor fermieri, principiul finanţării nerambursabile este acela al acordării unei prime de instalare, principiu de care Geoană a găsit de cuviinţă să uzeze atât în campania pentru parlamentul Eurtopean , cât şi pentru a sa proprie pentru Cotroceni.

Marius Vulpe,Antena3.ro

×
x close