Proiectul de lege privind consolidarea integrităţii în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, iniţiat de Guvern pentru modificarea legii ANI, va intra, miercuri, în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor, a anunţat secretarul acestui for legislativ Dumitru Pardău (PDL).
Membrii Biroului permanent al Camerei Deputaţilor au decis cu 7 voturi "pentru" şi un vot "împotrivă", cel al liberalului Ludovic Orban, ca proiectul de lege să fie analizat până miercuri, la ora 12.00, de Comisia juridică a Camerei.
"S-a decis ca amendamentele la proiect să fie depuse până pe 28 aprilie la ora 10.00, iar raportul Comisiei juridice să fie gata pe 28 aprilie până la ora 12.00, astfel încât să intre în plenul Camerei Deputaţilor", a explicat Dumitru Pardău.
Toţi deputaţii vor fi informaţi în legătură cu acest program, iar Secretariatul General al Camerei va pune în casetele parlamentarilor proiectul. În paralel, proiectul de lege va fi afişat pe site-ul Camerei Deputaţilor, iar deputaţii vor fi anunţaţi prin SMS de hotărârile Biroului Permanent al Camerei pe această temă.
Preşedintele Traian Băsescu s-a arătat optimist, în urma consultărilor pe care le-a avut luni cu liderii formaţiunilor parlamentare, declarând că toţi participanţii au fost de acord cu faptul că trebuie să se acţioneze rapid, astfel încât în zece zile să se adopte o lege de funcţionare a ANI.
Proiectul de lege adoptat, luni, de Guvern pentru funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) prevede că demnitarii vor completa două declaraţii de avere, denumite "de patrimoniu", dintre care una cu o componentă publică, ce va include numărul de conturi bancare şi de imobile deţinute, iar cealaltă cu un caracter confidenţial, privind numele băncilor la care sunt deschise conturile şi adresa casei.Declaraţia publică va prezenta în continuare valoarea conturilor bancare.
Noile formulare vor fi completate începând cu luna iunie, odată cu actualizarea declaraţiilor de avere, potrivit legii.
Curtea Constituţională a constatat că anumite prevederi ale Legii privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate sunt neconstituţionale, inclusiv articolul 13 care stabileşte atribuţiile ANI, respectiv verificarea declaraţiilor de avere şi interese, controlul depunerii la termen a acestora, constatarea neconcordanţelor sau a nerespectării hotărârilor legale, constatarea incompatibilităţilor şi sesizarea organelor de urmărire penală, dar şi aplicarea sancţiunilor.
Antena3.ro