Antena 3 CNN Politică Proiectul de buget pentru 2014: Angajările îngheaţă iar, contribuţiile la pensiile private cresc

Proiectul de buget pentru 2014: Angajările îngheaţă iar, contribuţiile la pensiile private cresc

M.Z.
4 minute de citit Publicat la 11:34 07 Noi 2013 Modificat la 11:34 07 Noi 2013
Proiectul de buget pentru 2014: Angajările îngheaţă iar, contribuţiile la pensiile private cresc
Foto: gov.ro
Au apărut primele informaţii legate de proiectul de buget pe anul viitor, pe care premierul Victor Ponta spunea că îl va adopta în guvern săptămâna viitoare.

Companiile de stat ar putea îngheţa din nou angajările anul viitor, iar contribuţiile la pensiile private ar putea să să mărească, arată surse din Guvern.

Totuşi, companiile ar putea creşte salariile angajaţiilor, indiferent dacă au avut sau nu profit, în funcţie de inflaţie. De asemenea, Guvernul alocă mai mulţi bani primarilor, dar impune terminarea lucrărilor începute, potrivit proiectului de buget.

Iată, pe scurt, prevederile din proiectul de buget pe 2014:

1. Companiile de stat îngheaţă din nou angajările, dar pot majora salarii

Companiile de stat nu vor putea majora nici anul viitor numărul prognozat de personal comparativ cu cel din acest an decât cu aprobarea specială a Guvernului sau a autorităţilor locale, dar vor putea creşte cheltuielile salariale, indiferent dacă au avut sau nu profit, în funcţie de inflaţia pe 2014

"Operatorii economici care au înregistrat profit în anul precedent pot majora cheltuielile de natură salarială realizate în anul precedent, cu încadrarea în nivelul aprobat prin bugetele de venituri şi cheltuieli, cel mult cu indicele mediu de creştere al preţurilor prognozat pentru anul 2014", se arată în proiectul de buget, potrivit Mediafax.

În acelaşi timp, în anul 2014, aceste companii nu pot majora numărul prognozat de personal la finele anului faţă de cel realizat în anul 2013, cu încadrarea în cel aprobat prin bugetul de venituri şi cheltuieli.

În cazuri temeinic justificate şi numai cu aprobarea Guvernului prin memorandum sau a consiliului local, judeţean, ori Consiliului General al Municipiului Bucureşti, în bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2014 al acestor operatori economici se pot propune creşterea numărului de personal prevăzut pentru finele anului 2014, faţă de cel realizat în anul precedent.

2. Contribuţia la pensiile private obligatorii creşte la 4,5% din venitul salariatului


Contribuţia la sistemul de pensii private obligatorii (Pilonul II) va creşte de la 4% la 4,5% din venitul brut al salariatului, potrivit proiectului bugetului asigurărilor sociale pentru anul viitor.

Nivelul contribuţiei la Pilonul II prevăzut pentru acest an, de 4%, a fost însă cu 0,5 puncte procentuale sub calendarul iniţial, după ce, în 2009, Guvernul a decis să menţină cota la 2% pe fondul crizei financiare.

Până în 2016, contribuţia ar trebui să ajungă la 6%, potrivit legislaţiei.

3. Guvernul creşte accizele la carburanţi cu 16-21%, din ianuarie 2014

Accizele la carburanţi vor fi majorate de Guvern, începând din ianuarie 2014, cu 16-21% comparativ cu valorile actuale, creşteri de taxe fiind pregătite pentru benzina cu plumb şi fără plumb, pentru motorină, precum şi pentru petrolul folosit drept combustibil pentru motor.

4. Guvernul alocă mai mulţi bani primarilor, dar impune terminarea lucrărilor începute

Guvernul va alimenta anul viitor bugetele locale din TVA cu peste 15,3 miliarde lei, mai mult decât fondurile alocate în acest an, dar le va impune să finanţeze cu prioritate proiecte UE şi interzice alocarea de fonduri pentru lucrări noi dacă nu sunt asigurate mai întâi proiectele în derulare.

În acest an, bugetele locale au fost alimentate cu sume defalcate din taxa adăugată în cuantum de 14,6 miliarde lei.

Pentru anul viitor, conform proiectului de buget, din totalul sumei alocate autorităţilor locale din TVA, 2,1 miliarde lei sunt pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul judeţelor, 11 miliarde lei sunt pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor şi municipiului Bucureşti, 368,3 milioane lei sunt destinate finanţării cheltuielilor privind drumurile judeţene şi comunale, iar 1,7 miliarde lei sunt pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, oraşelor, municipiilor şi judeţelor.

Autorităţilor locale le va fi interzis şi să finanţeze obiectivele de investiţii noi dacă în portofoliul ordonatorilor de credite ai bugetelor locale există obiective de investiţii/proiecte în derulare al căror termen de punere în funcţiune/termen de implementare stabilit prin contractul/decizia/ordinul de finanţare este depăşit, până la finalizarea acestora.

Excepţie fac lucrările de investiţii colaterale, care cuprind cheltuielile pentru efectuarea unor lucrări legate teritorial şi funcţional de o anumită investiţie directă, necesare punerii în funcţionare şi exploatării investiţiei directe realizate ca urmare a implementării unor proiecte finanţate din fonduri externe nerambursabile.

5. Venituri de 201,9 miliarde lei şi cheltuieli de 216,4 miliarde lei

Proiectul bugetului general consolidat pentru anul viitor a fost construit pe o prognoză de venituri de 201,9 miliarde lei şi un total al cheltuielilor estimate de 216,4 miliarde lei, rezultând un deficit de 14,5 miliarde de lei, relevă documentul.

Defalcat, bugetul de stat se bazează pe venituri de 100,8 miliarde lei, iar cheltuielile se vor ridica la 119,1 miliarde lei, din care 47,7 miliarde lei reprezintă cheltuieli de personal.

Bugetul asigurărilor sociale de stat a fost construit pe venituri de 51,8 miliarde de lei şi cheltuieli de 52 miliarde de lei.

Câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2014 este de 2.298 lei.
Bugetul este construit pe un deficit de 2,2% din PIB şi o creştere economică de 2,2%.


INTERDICŢII ÎN 2014
- Angajări îngheţate

CUM VA STRÂNGE GUVERNUL BANI ÎN 2014
- Accize majorate la carburanţi
- Impozit pe construcţii
- Reducerea limitei veniurilor pt IMM-uri la 50.000 euro
- Contribuţia la pensiile private creşte la 4,5%

CUM STRÂNG AUTORITĂŢILE LOCALE BANI ÎN 2014
- Autorităţile locale primesc 15,3 miliarde lei
- Taxele locale pentru persoane fizice pot creşte cu peste 20%


×
x close