Cele două foruri de conducere a Parlamentului au la dispoziţie trei zile pentru a lua o decizie cu privire la calendarul angajării răspunderii Guvernului în Parlament pe legile privind măsurile de austeritate convenite cu FMI. După intrarea pe agenda de lucru a legislativului, parlamentarii urmează să vină cu propriile amendamente la cele două proiecte de lege. Ulterior, aceste amendamente sunt trimise la Guvern spre analiză, executivul fiind cel care va decide care merită acceptate şi care respinse. Numai după parcugerea acestor etape procedurale, pachetul de legi, astfel amendat revine la Parlament pentru a parcurge ultima fază, cea a asumării răspunderii.
Guvernul a adoptat, duminică, proiectele de legi prin care sunt reduse salariile, pensiile şi alte prestaţii sociale din sectorul bugetar, pentru care îşi va angaja răspunderea în Parlament.
Conform articolului 114 din Constituţie, "Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege".
Potrivit prevederilor constituţionale, Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost votată.
Dacă Guvernul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.
În cazul în care preşedintele României cere reexaminarea legii adoptate prin asumarea răspunderii Guvernului, dezbaterea acesteia se va face în şedinţa comună a celor două Camere, mai stipulează Constituţia.
PSD a anunţat deja că va depune moţiunea de cenzură după asumarea răspunderii Guvernului. PNL a anunţat că, deşi nu este de acord cu anumite elementele din textul pe care l-a redactat PSD, va vota în favoarea moţiunii de cenzură.
De asemenea, PSD a anunţat că, dacă moţiunea de cenzură va fi respinsă de Parlament, va ataca la Curtea Constituţională pachetul de legi propus de Guvern.
CC a statuat că dreptul la pensie şi la alte forme de asistenţă socială se stabilesc doar de către Legislativ, inclusiv de la ce dată se operează recalcularea acestora iar orice prevedere nouă poate fi aplicată numai de la intrarea în vigoare a legii, pentru a respecta principiul neretroactivităţii.
Liderul PSD Victor Ponta a anunţat că social-democraţii vor discuta luni în BPN să facă "tot ceea ce ţine de PSD" pentru a solicita preşedintelui Traian Băsescu realizarea unui referendum naţional pe tema măsurilor care trebuie adoptate pentru scoaterea României din criză.
"Voi duce şi în Parlament la momentul angajării răspunderii, al moţiunii de cenzură, semnalul oamenilor de aici, de jos, care îmi cer şi ne cer să-i oprim pe actualii guvernanţi, să le spun că nu au legitimitate şi măsurile lor sunt împotriva propriului popor şi că singura soluţie este o reîntoarcere la oameni", a declarat Ponta.
Antena3.ro