Legea actuală prevede că demiterea preşedintelui este aprobată numai dacă a întrunit majoritatea voturilor cetăţenilor înscrişi în listele electorale.
Iniţial, proiectul de lege a fost înregistrat la Camera Deputaţilor, dar în ultima şedinţă a conducerii acestui for s-a stabilit transmiterea documentului la Senat, considerându-se că este de competenţa Camerei să dea un vot final pe această lege, potrivit Mediafax.
Potrivit proiectului de lege depus la Senat, iniţiatorii propun modificarea articolului 10 din Legea 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.
În expunerea de motive la proiectul propus de USL, se arată că, în legea actuală, condiţia de valabilitate a referendumului este aceeaşi pentru toate tipurile de referendumuri. În ceea ce priveşte modalitatea de stabilire a rezultatelor referendumurilor, acestea diferă.
Astfel, asupra problemelor de interes naţional, altele decât demiterea preşedintelui României, precum şi în cazul referendumurilor locale, cetăţenii decid prin majoritatea voturilor exprimate la nivelul ţării, respectiv la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale.
În alt caz, demiterea preşedintelui este aprobată numai dacă a întrunit majoritatea voturilor cetăţenilor înscrişi în listele electorale.
Potrivit iniţiatorilor propunerii legislative, forma diferită de stabilire a rezultatului referendumului în cazul demiterii preşedintelui României nu îşi găseşte justificarea în prevederile Constituţiei, în legea fundamentală nefăcându-se o ierarhizare a problemelor deosebite ce pot face obiectul referendumului naţional.