Antena 3 CNN Politică Proiect de constituţie: Societatea civilă primeşte drept de a numi membri în CSM

Proiect de constituţie: Societatea civilă primeşte drept de a numi membri în CSM

1 minut de citit Publicat la 16:04 21 Apr 2010 Modificat la 16:04 21 Apr 2010
Proiect de constituţie: Societatea civilă primeşte drept de a numi membri în CSM
Societatea civilă capătă dreptul de a numi şase reprezentanţi din cei 19 membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), se arată în proiectul legii de reviziure a Constituţiei elaborat de Guvern şi anunţat miercuri de premierul Emil boc.
Guvernul propune ca CSM să fie alcătuit din 19 membri, zece aleşi de adunările generale ale magistraţilor, şase reprezentanţi ai societăţii civile, ministrul Justiţiei, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie ;i Justiţie şi procurorul general al României.
Actuala Constituţie prevede acelaşi număr de membri ai Consiliuliului Superior al Magistraturii, dintre care 14 aleşi în adunările generale ale magistraţilor şi validaţi de Senat, doi reprezentanţi ai societăţii civile, specialişti în domeniul dreptului, care se bucură de înaltă reputaţie profesională şi morală, aleşi de Senat.
Potrivit Legii 317/2004, structura Consiliului Superior al Magistraturii este formată din nouă judecători, dintre care doi de la instanţa supremă, trei de la curţile de apel şi câte doi de la tribunale şi judecătorii, precum şi cinci procurori, câte unul de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi parchetele de pe lângă curţile de apel, doi de la parchetele tribunalelor şi unul de la parchetele de pe lângă judecătorii.
Ministrul Justiţiei, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi procurorul general al României sunt membri de drept în Consiliu.
Preşedintele CSM este ales pentru un mandat de un an, ce nu poate fi reînnoit. De asemenea, potrivit actualei Constituţii, durata mandatului membrilor CSM este de şase ani.
Antena3.ro


×
x close