Antena 3 CNN Politică Program alternativ: PSD, adeptul impozitării diferenţiate a veniturilor pe trei trepte: 15, 25 şi 35%

Program alternativ: PSD, adeptul impozitării diferenţiate a veniturilor pe trei trepte: 15, 25 şi 35%

Program alternativ: PSD, adeptul impozitării diferenţiate a veniturilor pe trei trepte: 15, 25 şi 35%
25 Mai 2010   •   11:42

Impozitare diferenţiată în trei trepte: 15, 25 şi respectiv 35%, în funcţie de venituri, reducerea cu 3% a contribuţiilor sociale la CAS, impozit de 15% cotă de impozitare pe profit sunt doar câteva din soluţiile programului economic alternativ propus marţi de PSD, prin vocea preşedintelui Consiliului Naţional, Adrian Năstase. El a cerut liberalilor să lase criticile deoparte pe textul unei moţiuni de cenzură care încă nu există şi a cerut acestora să contribuie la crearea unei mase critice pentru asigurarea succesului acestui demers ca principală premisă pentru schimbarea actualei formule de guvernare.

?Principala premisă de la care plecăm este aceea ca dorim schimbarea actualei formule de guvernare. Trebuie să plecăm de la ceea ce s-a întâmplat în ultima perioadă. Ne arată că ţara trece printr-o perioadă extrem de dificilă? a declarat Năstase la prezentarea planului alternativ propus de PSD, pe care l-a înfăţişat ca posibilă bază a unui viitor program de guvernare.

El a explicat că modelul propus are drept obiectiv ?pe de o parte relansarea economică, dar şi găsirea de soluţii sociale pentru cei cu venituri foarte mici?

?Din păcate cota unică s-a dovedit că a fost un faliment. Important este să revenim la o abordare a stângii. Noi propunem trei trepte de fiscalitate: 15, 25 şi 35% care să fie aplicate în raport cu salariul mediu şi în funcţie de structura salariaţilor pe tranşe de venituri, deduceri fiscale pentru investiţii, educaţie, asigurări şi confort termic, CAS cu contribuţii sociale reduse cu 3% atât pentru angajatori, cât şi pentru angajaţi şi 15% cota de impozitare pentru profit? a arătat liderul CN principalele idei ale acestui program.

În varianta scrisă a programului PSD se menţionează intenţia păstrării nivelului actual de impozitare, respectiv cota de 15% în varianta social-democraţilor, pentru cei cu venituri de până la 4.000 lei.

Majorarea gradului de absorbţie a fondurilor europene, introducerea licitaţiilor electronice la toate achiziţiile publice, diminuarea arieratelor, modificarea coşului de alimentare cu gaze naturale din producţia internă pentru persoanele fizice, introducerea a trei puncte vamale pentru produsele petroliere şi a patru puncte vamale pentru produsele din alcool şi tutun, dublarea redevenţelor pentru exploatarea resurselor naturale şi eliminarea impozitului minim sunt alte măsuri alternative propuse de PSD.

În paralel, Năstase s-a arătat deranjat de criticile formulate de liberali cu privire la conţinutul prea stângist a preconizatei moţiuni de cenzură. El şi-a cerut scuze, ironic, către PNL, pentru faptul că moţiunea va ataca sistemul unic de impozitare a veniturilor.

"Vedem diverşi lideri la televizor, inclusiv de la PNL, cum ne ceartă în fiecare zi despre cum vedem noi ieşirea din criză, iar acest lucru ne deranjează. Avem punctul nostru de vedere şi dorim să îl susţinem bazat pe filosofia noastră social-democrată", a spus Năstase.

El a mai apreciat că, deşi atitudinea faţă de cota unică de impozitare îi desparte pe liberali de social-democraţi, speră ca PNL şi PSD să colaboreze ca partide de opoziţie la o eventuală moţiune de cenzură, pentru a crea "o masă critică" pentru votarea acesteia.

"Faptul că primim sfaturi în fiecare zi la televizor şi suntem certaţi pentru modul în care vrem să facem moţiunea de cenzură, pe care nici nu ştim cum o vom face exact, pentru că nu ştim cu ce va veni Guvernul să îşi asume răspunderea, (...) ne deranjează. Avem în continuare ideea unei moţiuni de cenzură, dacă actuala putere vine în Parlament cu măsurile anunţate", a adăugat el.

Năstase a spus că PSD ştie care este "aritmetica parlamentară" în ceea ce priveşte şansele ca o moţiune de cenzură să fie adoptată.

"Îmi cer scuze de la început faţă de PNL pentru că nu mergem pe o doctrină neoliberală şi nu acceptăm cota unică, pentru că, iată, ce dezastre a produs. Ne cerem scuze faţă de PNL, dar credem că ceea ce ne leagă în opoziţie este mai important decât diferenţele de doctrină", a mai afirmat ironic Năstase.

Antena3.ro

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close