Guvernul Boc, format din PDL şi UDMR, e o coaliţie prea fragilă ca să reziste patru ani de zile, prognozează miercuri Economist Intelligence Unit (EIU), într-o analiză în carea atrage atnţia şi asupra necesităţii înregistrării de progrese în domeniul reformei judiciare şi luptei anticorupţie.
"Noul Guvern al lui Emil Boc, format din PDL şi UDMR, este o coaliţie fragilă şi este puţin probabil să reziste un mandat complet, până la alegerile parlamentare de la sfârşitul lui 2012", se susţine în documentul citat.
EIU subliniază că Guvernul dispune de o majoritate slabă în Parlament şi că este dependent de sprijinul independenţilor şi al reprezentanţilor minorităţilor naţionale, grupări care s-ar putea să nu voteze mereu conform cererilor Cabinetului.
Studiul mai arată că Guvernul se va confrunta cu un număr mare de probleme dificile în timpul actualei legislaturi, programată să dureze până la sfârşitul lui 2012. În politica internă, dar şi în cea externă, Guvernului i se va cere să facă progrese în accelerarea reformei judiciare şi eliminarea corupţiei, dacă doreşte să îşi îmbunătăţească relaţiile cu UE, mai scrie EIU.
EIU reaminteşte că, la jumătatea lunii decembrie, comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn, a spus că România şi Bulgaria nu erau pregătite pentru aderarea la UE în ianuarie 2007. "Deşi preşedintele Traian Băsescu a promis multe Ťîn lupta împotriva corupţieiť, progresul a fost lent şi selectiv, a explicat Rehn", atrage atenţia analiza citată .
EIU notează totodată că UE a decis, în iulie 2009, să nu aplice clauza de salvgardare care ar fi putut să presupună inclusiv sancţiuni financiare, dar Guvernul rămâne în continuare subiectul Mecanismului de Cooperare şi Verificare.
Comisia Europeană va publica un nou raport final în iulie 2010, remarcă EIU, care nu exclude posibilitatea ca Executivul european să fie supus în viitorul apropiat unei presiuni politice sporite pentru a da asigurări că banii contribuabililor europeni nu sunt folosiţi într-un mod neadecvat.
Mai mult, companiile străine, care sunt supuse unei legislaţii interne mai riguroase pentru combaterea corupţiei la nivelul subsidiarelor lor, s-ar putea simţi descurajate să mai investească într-o ţară cu o reputaţie proastă în privinţa corupţiei.
Antena3.ro