Antena 3 CNN Politică Principiile salarizării unice, consimţite de coaliţia PSD-PDL

Principiile salarizării unice, consimţite de coaliţia PSD-PDL

1 minut de citit Publicat la 11:22 22 Apr 2009 Modificat la 11:22 22 Apr 2009
Principiile salarizării unice, consimţite de coaliţia PSD-PDL
Principiile care vor sta la baza legii privind salarizarea unică la stat vor fi astăzi aprobate de cabinetul Boc. Potrivit vicpremierului Dan Nica, coaliţia de guvernare a stabilit şi adoptat astăzi setul de principii al acestei legi. Printre aceste principii, cele mai importante se referă la echivalarea salariilor cu volumul de muncă şi responsabilitate. Astfel, pentru funcţiile care presupun un volum asemănător de muncă şi responsabilitate, salariile vor fi identice. Această lege ar urma să-şi facă efectele începând de anul viitor.
?Unul din unul din principalele principii îl reprezintă ierarhizarea salariilor în concordanţă cu sistemul european şi sistemul de echivalenţă al salariilor. Modul în care dorim să construim această lege se bazează pe principiul european de salarizare. Vă confirm că vom păstra un raport de 1 la 15 între salariul minim şi salariul maxim pe economie. Principiul fundamental este principiul european. Cum este şi în state ca Germania, Franţa, Marea Britanie, Spania sau Italia, aşa va fi şi în România", a declarat Nica.

Ministrul a precizat că legea salarizării unice îşi va produce efectele abia din 2010, ca cerinţă a Fondului Monetar Internaţional. Legea este însă criticată de sindicatele din educaţie şi respinsă de angajaţii ministerelor Apărării, Justiţiei, Internelor şi Afacerilor Externe
Conform aceste legi, un medic primar de clinică va câştiga cât un conferenţiar universitar, un căpitan de armată, un consilier superior în minister sau un artist liric de operă. În prezent, între salariile acestor categorii profesionale există diferenţe şi de 1.500 de lei.
O altă variantă de lucru aşează la acelaşi nivel profesorul cu gradul I, cu o vechime de cel mult 10 ani şi sublocotenentul, muzeograful şi famacistul.
Sindicaliştii din educaţie cer însă ca un conferenţiar universitar să fie echivalentul unui colonel din armată, iar profesorul de gradul I să fie egal cu un căpitan.
O a treia variantă ar reprezenta soluţia de compromis: un referent superior în minister ar urma să fie echivalent cu un secretar de şcoală, un pedagog, un soldat şi un statistician medical.

×
x close