Principele Radu Duda îşi va anunţa candidatura la alegerile prezidenţiale joi, la ora 19.00, într-un discurs pe care îl va ţine la Palatul Elisabeta, potrivit unui anunţ postat pe blogul principelui. Radu Duda deschide astfel cursa oficială pentru scaunul prezidenţial din Cotroceni. El va adresa o alocuţiune în care va prezenta motivele şi contextul angajării sale în cursa electorală.
Foştii consultanţi ai lui Barack Obama şi Sorin Oprescu, printre sfătuitorii principeluiIpoteza propulsării principelui Radu în fruntea României a fost lansată la nunta de diamant a regelui Mihai I şi reginei Ana. Întrebat duminica aceasta dacă va candida la alegerile prezidenţiale, principele Radu nu a exclus această posibilitate. "Eu nu sunt un candidat, cel puţin nu în acest moment, şi în momentul în care voi avea un răspuns la această întrebare o voi face cu siguranţă", a spus Principele Radu.
Declaraţia a fost făcută la Palatul Elisabeta, acolo unde Principesa Margareta şi Principele Radu s-au întâlnit cu Betsy Myers, consultantul campaniei lui Barack Obama.
Myers a declarat la rândul său că singurul candidat pe care "l-ar susţine la alegerile prezidenţiale din România ar fi Alteţa Sa Regală." Betsy Myers a fost unul dintre cei mai apropiaţi colaboratori ai lui Barack Obama, fiind şi director executiv al campaniei sale electorale.
Printre posibilii oameni din staful elctoral s-ar putea număra şi consilierul de imagine al lui Sorin Oprescu, Cornel Comşa, care anunţa recent că se dedică unui "proiect naţional" legat de campania unui viitor candidat.
Portret de principeRadu Duda a intrat în casa regală românească prin intermediul actualei sale soţii, Principesa Margareta, cu care este căsătorit din 1994. În 1999 a fost numit Principe de Hohenzollern-Veringen, moment în carea spus adio la cariera sa artistică din teatru, film si televiziune, începuta în 1974. În 2005 a fost numit Principe al Romanei si Alteta Regala.
Provine dintr-o familie de medici. A absolvit Liceul Internat din Iasi în 1979 şi Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti în 1984.
Şi-a inceput cariera militară în 2002 când, dupa absolvirea Colegiului Naţional de Aparare din Bucureşti, a devenit căpitan în rezervă în Armata României. În biografia existentă pe site-ul său mai figurează absolvirea Colegiului George C. Marshall din Germania (2003) şi al John F. Kennedy School of Government, Universitatea Harvard (2004).
În prezent este colonel în rezervă în Armata României şi doctor în ştiinţe militare. Îndeplineşte şi funcţia de consilier al Majestăţii Sale Regele Mihai. A fost demnitar al Statului român, în calitate de Reprezentant Special al Guvernului României, în perioada 2002-2008.
A iniţiat proiecte de dezvoltare a României locale: "Oraşele României" şi "Iniţiativa Europa regiunilor" dedicate construirii acţiunilor de cooperare între comunităţile locale româneşti şi diverse comunităţi din regiuni europene.
S-a dovedit prolific şi în domeniul cultural unde a promovat îndeosebi imaginea casei regale. Este autorul cărţilor "Dincolo de mască" (UNITEXT 1970), "L'ame du masque" (Belgia, 1998), "Ana a României - Un război, un exil, o viaţă" (Humanitas, 2000 şi 2005), "Michael of Romania - A Tribute" (Suedia - S.U.A. 2001), "Mihai al României" (Humanitas, 2001 si 2008), "Anne of Romania, A War, An Exile, A Life" (Fundaţia Culturală Română, 2002 şi Humanitas 2006), "Kildine"(traducerea românească a cărţii de poveşti a Reginei Maria a României - Corint, 2003), "Şapte" (Nemira, 2003), "The Royal Family of România" (Humanitas, 2004 si 2008), "Europa din noi" (Polirom, 2005), "Persona" (Nemira, 2006), "Palatul Elisabeta" (Humanitas, 2006), "Biblioteca în flăcări" (Polirom, 2007), "Elena, portretul unei regine" (Rao, 2007), "Nunta de diamant", (Rao 2008).
Antena3.ro