Antena 3 CNN Politică Prima ședință de Coaliție cu Ciolacu și Ciucă contracandidați. PNL nu este de acord cu neimpozitarea pensiilor sub 3000 de lei prin OUG

Prima ședință de Coaliție cu Ciolacu și Ciucă contracandidați. PNL nu este de acord cu neimpozitarea pensiilor sub 3000 de lei prin OUG

ID222061_INQUAM_Photos_George_Calin
Liderii Coaliției nu s-au mai întâlnit din luna iulie. Foto: INQUAM Photos/George Călin
de A.D.    |    29 Aug 2024   •   13:39

Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă se întâlnesc, joi, la ora 15, în prima ședință a Coaliție din ultimele două luni. Cei doi trebuie să decidă cine va fi comisarul României la Bruxelles, după ce liberalii au contestat decizia lui Ciolacu de a-l propune fără acordul lor pe Victor Negrescu, și creșterea plafonului de la care se impozitează pensiile. Este totodată și prima ședință de Coaliție după ce Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă și-au anunțat candidaturile la alegerile prezidențiale din 24 noiembrie. 

Marcel Ciolacu a anunțat marți că nu se vor mai impozita pensiile sub 3000 de lei și că ia în calcul să emită o ordonanță de urgență în acest sens. Pragul de neimpozitare crește de la 2.000 de lei la 3.000 de lei, în așa fel încât pensionarii din clasa vulnerabilă care vor primi bani în plus în urma recalculării să nu plătească impozit.

Liderii PNL însă nu ar fi de acord ca acest lucru să se facă prin OUG. În ședința Biroului Politic al PNL, joi, fostul ministru al Muncii, Raluca Turcan, a spus că ”avem 2 decizii ale CCR care spun că nu poți modifica prin OUG legislație referitoare la pensii și salarii dacă exista pe circuit legislativ un proiect”. ”Eu cred că într-un spirit de minim solidaritate putem întări rolul legislativ și vota acest proiect”

La rândul său, Alina Gorghiu, ministrul Justiției, a atras atenția că proiectul de OUG privind neimpozitarea pensiilor sub 3000 lei are vulnerabilități. "Încă nu a venit la avizare proiectul de OUG, dar o să vă rog, domnule președinte, ca la coaliția de azi să atrageți atenția că proiectul de ordonanță de urgență privind neimpozitarea pensiilor sub 3000 de lei are vicii de neconstituționalitate. E vorba de art 115 din Constituție: nu avem argumente pentru a trece de urgență așa ceva, trebuie votat proiectul liberal din Parlament. Nu pentru ca este liberal, ci pentru că este calea corectă de reglementare.”, a spus ministrul Justiției, potrivit unor surse participante la ședință. 

Nicolae Ciucă le-a spus colegilor că va cere în sedința Coaliției ca PSD să susțină în Parlament proiectul PNL. 

×
Citește mai multe din Politică
» Vezi toate știrile din Politică
Cele mai noi știri
Parteneri
x close