Antena 3 CNN Politică Prima fisură PDL-UDMR: Uniunea condiţionează votul la bugetul asigurărilor de stat de neîngheţarea pensiilor

Prima fisură PDL-UDMR: Uniunea condiţionează votul la bugetul asigurărilor de stat de neîngheţarea pensiilor

Prima fisură PDL-UDMR: Uniunea condiţionează votul la bugetul asigurărilor de stat de neîngheţarea pensiilor
06 Ian 2010   •   12:03

Aliaţi la guvernare, PDL şi UDMR au ajuns la primul dezacord semnificativ. Dacă la împarţirea funcţiilor guvernamentale şi a celor din teritoiu, lucrurile se desfăşoară mult mai uşor, problema îngheţării pensiilor în anul de criză 2010 nu convine parlamentarilor Uniunii, care se gândesc la consecinţele de electorale ale unei asemenea măsuri. Ei au anunţat că se vor abţine la votul asupra bugetului asigurărilor de stat pe 2010, dacă prevederea privind stagnarea nivelului pensiilor rămâne valabilă.
Anunţul a fost făcut miercuri, la dezbaterea din comisiile de muncă şi sănătate, de către deputatul UDMR Kerekeş Karoly. "Nu putem accepta îngheţarea pensiilor (...). Conducerea UDMR va iniţia discuţii cu conducerea Ministerului Finanţelor, partenerii de guvernare. Până atunci, UDMR se va abţine de la votul asupra punctului de pensie şi, la final, de la votul asupra bugetului asigurărilor sociale", a precizat deputatul UDMR.
Colegii din PDL se văd astfel nevoiţi să-şi reconsidere poziţia, m,ai ales că parlamentarii PSD şi PNL au anunţat că vor vota împotriva bugetui asigurărilor sociale de stat pe 2010 dacă amendamentelor lor nu vor fi acceptate..
Social-democraţii reclamă că prin acest proiect de buget valoarea punctului de pensie scade la 39,9% din salariul mediu brut, deşi există o lege care prevede că acest punct de pensie nu poate fi mai mic de 45% din salariul mediu brut.
Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a prezentat, miercuri, la comisii, proiectul bugetului asigurărilor de stat pe 2010, arătând că valoarea punctului de pensie va fi 732,8 lei, pensia medie de 701,2 lei, iar numărul pensionarilor 4 690.000, iar pensiile vor fi păstrate la nivelul celor din 2009.
Antena3.ro

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close