Întrebare: Cum vedeţi realizarea depolitizării administraţiei statului, dat fiind că nici un partid nu are interes să îşi defavorizeze activiştii şi să deschidă porţile specialiştilor.
Crin Antonescu: România are nevoie de demersul acesta. Preşedintele trebuie să fie deasupra partizanatelor politice şi intereselor clientelare ale partidelor. Am în program depolitizarea administraţiei. Practic, în calitate de preşedinte, alături de un prim-ministru independent, partidele politice vor fi constrânse să înţeleagă că etajul politic al numirilor trebuie restrâns la funcţiile de ministru şi secretar de stat. Susţin legea funcţionarului public, aşa cum a fost ea realizată în 2005.
Întrebare: Cum credeţi că se va repercuta o eventuală victorie a dvs. la referendum asupra nivelului moral intelectual al viitorului Parlament
Traian Băsescu: Ţinta este: mai multe personalităţi în Parlament. Trebuie să ajungem la un vot uninominal curat. Voi propune modificarea legii votului uninominal Eu cred că, nu avem altă soluţie pentru a îmbunătăţi calitatea clasei politice decât reorma Parlamentului, ceea ce înseamnă parlament unicameral şi reducerea numărului de parlamentari.
Crin Antonescu: Am iniţiat cu un proiect de lege care să reducă numărul parlamentarilor. Calitatea vieţii politice nu ţine de numărul de parlamentari. Sunt de acord că legea electorală trebuie modificată.
Viziunea despre educaţie
Crin Antonescu: Educaţia este o prioritate naţională. Nu s-a pus în practică încă prin finanţare, prin legislaţie, prin atitudinea anumitor oameni politici. Trebuie să înţelegem sistemul pe baza Pactului naţional pentru educaţie, care e un lucru bun. Sistemul trebuie să dea oameni capabili să facă faţă competiţiei europene, să dea o şansă fiecărui copil şi tânăr din România şi dacă am admis că elevul este beneficciarul sistemului să admitem că profesorul este actorul principal. Respectul faţă de educaţie este esenţial. Nu putem reduce educaţia la sistemul de şcoală. Preşedintele poate să fie un model comportamental.
Traian Băsescu: Educaţie trebuie să se axeze pe mai multe coordonate. Trebuie să se treacă de la o educaţie bazată pe memorarea datelor la o educaţie pe competenţe. Funcţie de stadiul de pregătire se fixează doua niveluri: de bază şi avansat. Printre competenţele pe care un elev trebuie să le dobândească se află opt recunoscute la nivel european, printre care competenţa în limba română şi maternă, în limbi străine, în matematică şi ştiinţe tehnologice, competenţa de a învăţa.
Ce va face presedintele pentru a opri exodul tinerilor, din punct de vedere legal şi spiritual?
Crin Antonescu: Voi face ca elementul de consens asumat de pactul naţional pentru educaţie.
Traian Băsescu: Cred că abordăm greşit lucrurile. Această demagogie că ne pleacă tinerii trebuie să o ducem în palierul realităţii. Unul din eforturile majore făcute de România în ultimii trei ani este legat de libera circulaţie a forţei de muncă, valoare importantă europeană. Problema este falsă şi este o contradicţie între ceea ce facem la nivel politic şi ce declarăm. Soluţia este să ne batem până la ultima picătură de energie politică pentru ca tinerii români să poată opta să muncească în orice stat european.
Întrebare: Presupunând că veţi fi ales preşedinte cum veţi reuşi să realiazţi relaxarea fiscală, având în vedere că PNL are 20% în Parlament.
Crin Antonescu: în programul pentru un eventual mandat prezidenţial am specificat că eu ca preşedinte nu voi încerca să impun ceva Guvernului ci voi pleda pentru o opţiune sau alta. Va scădea cota unică şi va scădea TVA-ul. Guvernul va avea un program economic, care va include aceste lucruri. Ca preşedinte voi susţine constituirea unui Guvern care să acţioneze hotărât în plan economic.
Traian Băsescu: Nu vorbesc în programul meu despre o relaxare fiscală, pentru că deocamdată e nerealistă. Va trebui să vedem în 2011, dacă se reia creşterea economică, putem analiza coborârea cotei unice de la 16 la 14%, dar nu mai mult de atât, dar, din prudenţă, nu am inclus în programul politic aşa ceva.
Întrebare: Cum sunt stimulaţi intelectualii să se întoarcă în mediul rural şi în acelaşi timp să scadă populaţia agricolă.
Traian Băsescu: Eu nu vorbesc de scăderea populaţiei agricole ci de scăderea populaţiei care trăieşte din agricultură. Nu vizez terminarea procesului în cinci ani. Trebuie să existe mici linii de procesare a producţiei agricole, astfel încât la oraş să plece bunuri alimentare şi nu materie primă agricolă. Asta înseamnă că tinerii din mediul rural îşi vor găsi un loc de muncă în industria creată la nivel rural.
Crin Antonescu: Despre problema agriculturii putem să vorbim mult şi bine. Deocamdată, subvenţiile nu au fost încă plătite. Nu am avut un program coerent în agricultură, coordonată cu Uniunea Europeană.
Întrebare: Ce carte aţi citit ultima oară şi ce film aţi văzut şi v-a plăcut?
Traian Băsescu: Ultima carte este ?Levantul? de Mircea Cărtărescu. Am încercat să acopăr un gol legat de aproape clasicii în viaţă. De la premiera lui ?Patru luni trei săptămâni şi două zile? al lui Mungiu n-am mai ajuns în nici o ssală de cinematograf.
Crin Antonescu: Ultima carte pe care am citit-o este "Creşterea şi decăderea Imperiului Britanic". Filmul meu preferat pe care în văd la răstimpuri este "Parfum de femeie", cu Al Pacino.
Crin Antonescu, întrebare pentru Traian Băsescu: Dvs aţi condamnat oficial comunismul şi, spre deosebire ce ceea ce tot repetaţi, că noi am fi râs, ne-am ridicat în picioare şi am aplaudat chiar dacă ştiam bine raporturile dvs cu comunismul. Cum vă simţiţi când peste două treimi din români vă consideră mai rău decât Ceauşescu.
Traian Băsescu: Sunt un politician care a avut curajul să condamne comunismul, să predea 2.000 din dosarele securităţii la CNSAS, a avut curaj să spună parlamentarilor că trebuie să se reformeze, că presa trebuie să fie liberă, care a avut curaj să spună ?avem nevoie de militari americani la frontiera de est a României?, care am spus că Marea Neagră e o zonă strategică, iar astăzi e obiectiv strategic al NATO. Sunt un politician care, pe credibilitatea ţării, a reuşit să convingă liderii lumii că locul în care se poate desfăşura cel mai mare summit NATO se numeşte Bucureşti, care a lăsat ţara puţin mai mare cu circa 9.000 de kilometri pătraţi. Altfel spus, cred că sunt un politician care are ce să spună românilor la sfârşit de mandat. Nu ştiu dacă veţi avea ocazia să faceţi raportul onestităţii faţă de naţiune.
Un mesaj de final adresat clujenilor
Traian Băsescu: Nu voi ezita să continui ceea ce am încercat timp de cinci ani, adică, pe fond, reformarea statului român. Trebuie reformat Parlamentul României, clasa politică şi instituţiile statului. Nu am avut un mandat uşor dar mi-am asumat responsabilitatea să continui ce am început şi nu am terminat în cinci ani
Crin Antonescu: Sunt bucuros că întâlnirea s-a desfăşurat la Cluj. Îl felicit pe Traian Băsescu şi îi mulţumesc pentru această dezbatere. Le spun clujenilor, ca şi tuturor românilor: nu îi credeţi, jocurile nu sunt făcute, avem o şansă, după 20 de ani.
Antena3.ro