Deputatul PDL Silviu Prigoană propune ca Palatul Parlamentului să treacă treptat în administrarea CGMB până la 1 ianuarie 2012. Legislativul ar urma să se mute în clădirea de pe Bulevardul Unirii care în prezent are destinaţia de mall cultural şi se află în administrarea Ministerului Culturii, potrivit unui proiect legislativ al acestui parlamentar. Clădirea pe care Prigoană o propune spre folosinţa legislativului se află în faţa Magazinului Junior, în zona centrală a Bucureştiului şi se găseşte într-o stare deplorabilă în acest moment, după 20 de ani de nefolosinţă. Silviu Prigoană crede că această situaţie poate fi îndreptată şi că mutarea Parlamentului se poate face peste trei ani.
În ceea ce priveşte Palatul Parlamentului, deputatul vede această clădire numai bună pentru concesionarea sau închirierea spaţiilor în baza unor licitaţii publice, veniturile obţinute urmând să se împartă între bugetul de stat - 70% şi bugetul local al Municipiului Bucureşti ? 30%. Astfel, concesionarea sau închirierea spaţiilor din Casa Poporului se va face cu aprobarea CGMB, pe cel mult 20 de ani, iar închirierea pe cinci ani. În cazul nerespectării contractelor, acestea pot fi reziliate.
Prigoană nu este la prima propunere de acest gen. În timpul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare, el a venit cu ideea mutării celor două camere legislative din actual sediu. Pe data de 19 mai Prigoană a depus la Cameră o propunere legislativă pe care Biroul Permanent. Biroul a decis să fie transmisă Senatului, ca primă Cameră sesizată, Camera Deputaţilor fiind forul decizional în acest caz.
Proiectul prevede că Palatul Parlamentului va fi transferat din administrarea Parlamentului României în cea a Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) pe măsură ce instituţiile care îşi desfăşoară activitatea în clădire sunt relocate, dar nu mai târziu de 1 ianuarie 2012.
Senatul şi Camera Deputaţilor ar urma să-şi mute sediul în imobilul cu destinaţia de mall cultural aflat în Bulevardul Unirii şi care în prezent se află în administrarea Ministerului Culturii. Clădirea va trece în administrarea RAAPPS, care va şi finaliza lucrările de construcţie în vederea găzduriii Camerei Deputaţilor şi Senatului.
În paralel, spaţiile aflate în Palatul Parlamentului vor fi concesionate sau închiriate în condiţiile legii sau prin licitaţii internaţionale, veniturile obţinute urmând să se împartă între bugetul de stat - 70% şi bugetul local al Municipiului Bucureşti - 30%.
Prigoană mai propune că CGMB poate da în folosinţă gratuită spaţii din Casa Poporului, pe termen limitat, numai persoanelor juridice fără scop lucrativ ce desfăşoară activitate de binefacere sau de utilitate publică, în limita a 2% din totalul spaţiilor ce pot fi închiriate sau concesionate.
Proiectele pentru spaţiile închiriate sau concesionate, precum şi listele de participanţi la licitaţii vor fi avizate de o comisie formată din câte un reprezentant de la Ministerul Finanţelor, Ministerul Turismului, Ministerul de Externe, Ministerul Administraţiei şi Internelor, precum şi dintr-un reprezentant al Primăriei Capitalei. Şedinţele comisiei, care nu vor fi publice, vor fi conduse de reprezentantul Primăriei Capitalei, care le şi convoacă, iar deciziile se iau prin consens, iar dacă acesta nu este realizat, decizia revine reprezentantului Ministerului Finanţelor.
"Excluderea unui participant de pe lista de licitaţii nu trebuie motivată de comisie", scrie Prigoană în proiectul său.
Antena3.ro