Antena 3 CNN Politică Ce predeve acordul de securitate semnat de România cu Ucraina. Corespondenţă Antena 3 CNN din Washington

Ce predeve acordul de securitate semnat de România cu Ucraina. Corespondenţă Antena 3 CNN din Washington

Iohannis si Zelenski
Klaus Iohannis şi Volodimir Zelenski, la summitul NATO 2024 din Washington. Sursa foto: presidency.ro
de Redacția Antena 3 CNN    |    11 Iul 2024   •   20:12

România a semnat, la summitul NATO de la Washington, un acord strategic privind securitatea Ucrainei, privind ajutorul militar. Acordul include şi domenii de interes specific în relaţia bilaterală, inclusiv aspecte legate de angajamentul Ucrainei de a continua reformele necesare în parcursul său european şi euroatlantic, de respectarea drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, de cooperare în combaterea criminalităţii transfrontaliere. În replică, Rusia şi China au reacţionat vehement la aceste decizii şi au ameninţat că vor lua măsuri. 

Textul acordului politic semnat de România cu Ucraina este asemănător cu cele semnate de alte state, vizând domenii de cooperare cu relevanţă pentru consolidarea capacităţii Ucrainei de a se apăra şi de a combate agresiunea rusă, în conformitate cu prevederile Cartei ONU, şi pentru întărirea securităţii României.

Acordul sistematizează, practic, cooperarea existentă între România şi Ucraina în diverse domenii, stabilind, în acelaşi timp, un cadru politic pentru continuarea acestei cooperări şi identificând o serie de direcţii de acţiune prioritare, în beneficiul ambelor părţi şi în beneficiul securităţii regionale. Liniile de negociere au fost aprobate de preşedintele şi prim-ministrul României, iar acordul reafirmă angajamentele politice din declaraţiile semnate de preşedinţii celor două state în iunie şi, respectiv, octombrie 2023.

Documentul semnat la Washington are strict valoare politică, nu juridică. Declaraţia prevede în mod expres faptul că implementarea angajamentelor şi a cooperării se face în conformitate cu legislaţia naţională, europeană şi internaţională aplicabilă. În acelaşi timp, toate activităţile ce decurg din acest acord se desfăşoară în limitele resurselor existente, ţinând cont de interesele părţii române.

"Este un acord cu 16 paragrafe, prin care România va trebui în 24 de ore, dacă este nevoie să acorde sprijin militar atât cât poate țara noastră și în limitele prevăzute de Alianță. Mai mult decât atât, România se angajează să respecte în continuare acele culoare prin Marea Neagră, a culoare de securitate pentru tranzitul cerealelor.

De asemenea, vorbim de un acord pentru securitatea Mării Negre și o susținere politică pentru integrarea Ucrainei în Alianța Nord-Atlantică, dar și în Uniunea Europeană.

Se vorbește, de altfel, și despre furnizarea de echipamente militare, furnizare despre de muniții prin România, către Ucraina a acestor echipamente militare", au transmis Sergiu Cora şi Sabrina Preda, trimişii speciali Antena 3 CNN, la Washington.

Rusia și China au reacționat după deciziile și declarațiile de la summitul NATO 

Rusia are în vedere "măsuri" pentru a "contracara ameninţarea gravă" reprezentată de NATO, considerată "de facto implicată pe deplin în conflictul din Ucraina", a declarat joi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov.

"Suntem obligaţi să analizăm foarte profund deciziile care au fost luate (la summitul de la Washington), discuţiile care au avut loc, să analizăm foarte atent textul declaraţiei care a fost adoptată. Aceasta este o ameninţare foarte gravă la adresa securităţii naţionale", care "ne va obliga să luăm măsuri serioase, coordonate şi eficiente pentru a limita NATO", a spus el.

Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse nu a precizat însă când vor fi luate aceste "măsuri" şi de ce natură vor fi.

"Atenție, vorbim de un răspuns militar după decizia Statelor Unite ale Americii de a trimite rachete balistice cu rază lungă de acțiune în Germania. Mai există o direcție care a enervat Moscova, și anume sprijinul manifestat aici, al aliaților care include la un moment dat Ucraina în între țările NATO. Fostul președinte rus, Dimitri Medvedev, spunea că Ucraina, dar și NATO trebuie desființate", au mai transmis Sergiu Cora şi Sabrina Preda, trimişii speciali Antena 3 CNN, la Washington.

Alianţa Nord-Atlantică şi-a consolidat miercuri sprijinul pentru Ucraina, care rezistă în faţa ofensivei ruse lansate în februarie 2022, cu sprijinul militar şi financiar al Occidentului.

Pe lângă echipamentele promise pentru Kiev, precum avioane F-16 şi baterii de apărare antiaeriană pentru a permite forţelor ucrainene să contracareze atacurile zilnice ale armatei ruse, membrii Alianţei Nord-Atlantice au recunoscut miercuri că Ucraina se află pe o "traiectorie ireversibilă" spre aderarea la NATO, care ar adăuga o nouă graniţă între Rusia şi organizaţie.

 

×
Subiecte în articol: summit NATO washington
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close