PSD continuă să provoace dureri de cap partenerilor democrat-liberali. Liderii social-democrați au decis să nu dea curs cererilor PDL de renegociere a majorităților locale din consiliile județene, unul dintre principalele motive dee discordie la nivelul unor filiale din teritoriu. PDL a reușit doar să obțină de la PSD constituirea unor echipe mixte care meargă în teritoriu şi să medieze conflictele existente în județele unde nu a fost semnat încă nici un protocol între PSD şi PD-L. Pe lângă conflictele de ordin personal deja cunoscute la nivelul unor județe precum Gorj, coaliția se confruntă mai nou cu redeschiderea luptei pentru serviciiile deconcentrate, reprezentanții fiecărui partid căutând să pună mâna pe direcțiile care vor primi cei mai mulți bani de la buget.
Geoană: ?Menage a trois nu înseamnă menajerie?
Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat luni că filialele au în continuare libertatea de a alege cu cine să facă majoritate pe plan local, mai ales că nu este normal ca PDL să insiste pe noi negocieri.
"O spun fără niciun fel de tentă polemică: menage a trois nu înseamnă menajerie şi din punctul meu de vedere libertatea pe care am acordat-o în mod democratic organizaţiilor noastre judeţele de a alege în funcţie de interesul partidului majoritatea pe care si-o doresc rămâne neschimbată", a replicat liderul PSD la afirmațiile făcute de democrat-liberalul Radu Berceanu care susținea că PSD nu poate să rămână în alianţe locale cu PNL.
Geoană a lăsat să se înțeleagă că social-democrații din teritoriu ar fi deschiși să diecute cu PDL crearea unei noi majorități, dar nun sunt dispuși să accepte că acest subiect să devină o condiție obligatorie pentru perfectarea colaborării între cele două formațiuni politice la nivel local.
"Dacă există argumente în planul dialogului bilateral cu cei de la PDL, care vor duce la o eventuală modificare de majoritate judeţeană acest lucru nu va fi descurajat de conducerea PSD , dar nu considerăm că este normal să fie o precondiţionare a discuţiilor intre cele două organizaţii pe modificarea majorităţii locale", a subliniat președintele PSD.
Geoană a data exemplul unor județe , precum Călăraşi sau Buzău unde au avut loc trataivele în această direcție, dar avertizat că "aceasta nu înseamnă că există o precondiţie, în condiţiile în care protocolul coaliţiei noastre această prevedere nu există".
"Nu există (o prevedere în protocolul Alianţei) şi ne deranjează atunci când există o senzaţie de precondiţionare a aplicării protocolului de astfel de situaţii. Acolo unde se crează bune condiţii pentru o bună colaborare între PSD şi PDL nu am nimic impotrivă", a conchis Mircea Geoană.
Banii de le buget, nou motiv de discordie în teritoriu
Cu filialele social-democrate lăsate de capul lor să decidă politica locală de alianțe, partenerii de coaliție mai au încă o problemă de soluționat. Adoptarea în Parlament a bugetului pe anul 2009 a produs recalculări în strategiilor filialelor celor două partide angajate în împărțeal funcțiilor la nivel local. Cu gândul la banii care vor veni de la ministere pentru serviciile și direcțiile deconcentrate, reprezentanții celor două partide au deschis la nivelul unor județe lupta pentru aceste funcții.
Pentru a grăbi această împărțire și a soluționa diferendele apărute, membrii coaliţiei au stabilit luni trimiterea de echipe mandatate să meargă în teritoriu şi să medieze conflictele existente în județele unde nu a fost semnat, încă, nici un protocol între PSD şi PD-L.
"Am stabilit care sunt persoanele care se ocupă din partea fiecărei formaţiuni politice pentru fiecare judeţ, având structuri organizatorice puţin diferite(...) Am stabilit ca peste tot acolo unde este nevoie de un sprijin din partea conducerii naţionale a celor două partide să facem acest lucru şi vom face perioada următoare aceste deplasări, ca să le putem da colegilor noştri din judeţele unde mai au nevoie de ajutor sprijinul necesar", a declarat Dan Nica, după şedinţa BPCC a coaliţiei.
În ceea ce privește alegerile europarlamentare și prezidențiale, ministrul a precizat că, potrivit protocolului semnat de cele două partide, formaţiunile îşi păstrează identitatea şi participă în alegeri independent."În Parteneriatul pentru România ambele formaţiuni îşi păstrează identitatea, participă în alegeri, unele alegeri le câştigă o formaţiune, altele le câştigă cealaltă formaţiune. Regula jocului politic şi jocul democratic va funcţiona", a mai spus Dan Nica.
Conform unor surse din cadul coaliției, echipele mixte se vor deplasa la nivelul filialelor județene unde diferendele dintre reprezentanții celor două partide continuă să persiste și chiar să se amplifice cu ispita banilor de la buget adăugându-se la interesele filialelor fiecărui partid.
Cele mai dorite funcții sunt șefiile direcțiilor care urmează să primească de la ministerele de resort fonduri mult mai substanțiale decât se preconiza inițial. Potrivit surselor citate, ministrul Ilie Sârbu se va deplasa la Arad pentru a stinge conflictul iscat dintre social-democratul Marius Lazăr și pedelistul Falcă. Inițial cele două părți conveniseră asupra împărțirii acestor posturi, dar sumele care vor veni de la bugetul de stat a redeschis lupta locală pentru funcții. Alături de Ilie Sîrbu, pentru soluâionarea problemei arădene a fost mandatat și democrat-liberalul Vasile Blaga. Cei doi se vor deplasa și la Hunedoara unde negocierile dintre cele două partide s-au împotmolit din nou, datorită luptei pentru funcții.
La Gorj, conflictul personal al pesedistului Victor Ponta cu Ionel Manțog nu are șanse să se sfârșească în ciuda recomandărilor venite de la nivelul conducerii centrale a PSD. Vicepreședintele PSD a declarat luni, citata de Agerpress că nu poate face alianțe în acest județ cu reprezentanții democrat-liberalilor care pot ajunge la închisoare.?Cu domnul Manțog nu mă pot căsători. Spre deosebire de domnul Costel Iancu (membru al PD-L Dolj-n.red.), care este cercetat, Manțog este trimis în judecată. Nu am cum să mă aliez cu cineva care poate ajunge la anul în închisoare?, a spus Ponta, referindu-se la reprezentantul PD-L, cercetat de procurori pentru fals și uz de fals.
Marius Vulpe, Antena3.ro