Antena 3 CNN Politică Preşedinţii de CJ-uri se vor baci peste ?mioarele? din fruntea serviciilor deconcentrate

Preşedinţii de CJ-uri se vor baci peste ?mioarele? din fruntea serviciilor deconcentrate

Preşedinţii de CJ-uri se vor baci peste ?mioarele? din fruntea serviciilor deconcentrate
24 Apr 2009   •   18:50

Baronii locali social-democraţi ar dori să aibă un control cât mai strâns asupra serviciilor deconcentrate, în detrimentul Guvernului şi prefecţilor. Deşi recenta ordonanţă privind schimbarea directorilor direcţiilor teritoriale vine în întâmpinarea propriilor planuri, liderii PSD din teritoriu sunt nemulţumiţi că ministerele şi prefecturile vor avea în continuare un cuvânt de spus în numirile la nivelul conducerilor acestor instituţii. Social-democraţii Liviu Dragnea, Marian Oprişan şi Nicuşor Constantinescu au început să tragă sforile în partid pentru a promova ideea unui proiect de lege care să le ofere competenţe depline ca preşedinţi de Consilii Judeţene în numirea şefilor direcţilor teritoriale, susţin surse social-democrate.
Proiect vechi, în haine noi
Conform surselor citate, mai vechea trinitate social-democrată de baroni, teleormăneanul Liviu Dragnea, vrânceanul Marian Oprişan şi constănţeanul Nicuşor Constantinescu fac lobby printre parlamentarii PSD pentru resuscitarea unui proiect mai vechi, drag lor, dedicat limitării atribuţiilor instituţiei prefectului, reprezentantul Guvernului în teritoriu, în favoarea preşedinţilor de consilii judeţene.
Anul trecut, cei trei lideri social-democraţi au încercat să promoveze ideea desfiinţării instituţiei prefectului prin modificarea a patru legi importante: cea a descentralizării, legea administraţiei publice locale, legea privind instituţia prefectului şi cea a finanţelor publice locale. Pe principiul ?competenţei partajate" între Consiliul Judeţean şi Guvern, proiectul prevedea atribuţii extinse pentru Consiliul Judeţean care s-ar fi tradus prin "competenţe exclusive cu privire la politicile publice locale, subordonarea administrativă şi instituţională, gestiunea patrimonială, financiară şi umană".
La aceea vreme, proiectul semnat de Dragnea, Oprişan şi Constantinescu a rămas la nivel de discuţii, deşi preşedintele PSD Mircea Geoană promitea că va face o Comisie de lucru pentru a-l analiza.
Prefectura, concurentul CJ-urilor în controlul serviciilor deconcentrate
Emiterea ordonanţei de urgenţă privind numirile la nivelul serviciilor deconcentrate a dat aripi baronilor locali care su sperat să-şi vadă o bună parte din vis devenind realitate. Implicarea prefecturii în selectarea şefilor de direcţii teritoriale i-a mai adus cu picioarele pe pământ. Cei trei caută în prezent să acapareze acest proces pentru întărirea sferei de influenţă la nivel judeţean.
Potrivit noii ordonanţe de urgenţă, noii directori vor angajaţi pe bază de contract după eveluarea candidaţilor. În termen de maximum 32 de zile de la intrarea în vigoare a OUG, ordonatorii principali de credite trebuie să organizeze testul de evaluare a cunoştinţelor şi aptitudinilor manageriale, pe baza proiectelor de management. Evaluarea candidaţilor se va face de comisii formate din specialişti în domeniul respectiv.
Or din aceste comisii vor face parte şi câte un reprezentant al prefecturii din judeţul respectiv. Chiar dacă în acest moment, prefecţii sunt de aceeaşi culoare politică cu preşedinţii de CJ-uri, aceştia din urmă privesc ca o ameninţare directă întărirea competenţelor prefecţilor în materie.
Conform surselor citate, cei trei preşedinţi social-democraţi de Consilii Judeţene încearcă să obţină sprijin la nivelul conducerii partidului pentru promovarea unei iniţiative prin care şefii de servicii de deconcentrate să fie numiţi de CJ-uri. Guvernul, prin propriile ministere şi prefecţii din teritoriu, s-ar trezi astfel cu aripile tăiate la nivel judeţean.
Deocamdată, preşedintele PSD, Mircea Geoană nu a răspuns nici ba, nici da la presiunile baronilor, de vreme ce grosul celor mai importante direcţii teritoriale depind de ministerele sociale controlate de proprii colegi de partid. O eventuală cedare în faţa pretenţiilor liderilor din teritoriu ar conduce la consolidarea poziţiilor baronilor locali în raport cu centrul, un scenariu pe care Geoană caută să-l evite, susţin sursele citate.
Oprişan: ?Descentralizarea nu e făcută?
Preşedintele CJ Vrancea, Marian Oprişan, s-a făcut astăzi ecoul nemulţumirilor liderilor locali social-democraţi faţă de controlul guvernamental al numirilor în conducerile serviciilor deconcentrate. Referindu-se la ordonanţa în domeniu, Oprişan a sugerat că ?descentralizarea nu e făcută în acest moment".
"În momentul în care aduci în funcţii care nu au pregătirea necesară atunci toată ineficienţa oamenilor respectivi merge pe proasta funcţionare a provinciei respective, şi implicit a guvernului care îşi asumă responsabilitatea. Dacă operăm descentralizarea, prin lege în Parlament, atunci instituţiile care vor numi şefii acestor servicii vor fi implicit consiile judeţene, iar atunci nu mai există suspiciunea că îi numeşte cineva pe criterii politice" a declarat baronul de Vrancea, citat de Newsin.

Oprişan a salutat totuşi prevederile noiii ordonanţe, calificând drept "o chestiune de bun simţ" schimbarea actualilor şefi ai deconcentratelor care au obţinut funcţiile "prin concursuri cu dedicaţie".
"Lucrurile sunt simple, este o chestiune de bun simţ, pleacă o administraţie, vine alta, la fel e în toată lumea. Funcţionarii publici nu au nicio legătură cu funcţiile de conducere. Până acum au avut acest statut, dar să ne aducem aminte cum l-au obţinut în 2004, prin concursuri cu dedicaţie", a mai spus Oprişan.
Marius Vulpe, Antenba3.ro

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close