Taxarea marilor averi ar aduce venituri suplimentare la bugetele de natură socială, care pot să îmbunătăţească viaţa românilor, a declarat duminică, la Timişoara, preşedintele UNPR Marian Sârbu, citat de Agerpres.
Acesta a subliniat că UNPR nu va renunţa la acest proiect şi speră „ca cele 8 voturi care au picat legea să le revină, din toamnă, parlamentarilor UNPR.“
„În cazul în care legea cu privire la taxarea marilor averi va fi votată, în mod cert, o sumă importantă va putea alimenta bugetul fondului de pensii, bugetul public, care are un deficit de aproape 3 miliarde de euro. În clipa în care acest deficit este acoperit de această taxă de solidaritate, rămân bani bani pentru toate celelalte prestaţii sociale“, a spus Marian Sârbu.
El a precizat că după estimările iniţiale ale UNPR, din taxa de solidaritate s-ar fi colectat anual 3 miliarde de euro, atunci când pragul de impozitare era de 450 de mii de euro. Acum, pragul ridicându-se, cifrele colectate vor fi mai mici.
'Sunt absolut convins că pe acest fond se poate reveni la prevederile iniţiale, care au în vedere indemnizaţia pentru creşterea copilului până la vârsta de 2 ani, se poate avea în vedere chiar o îmbunătăţire a pensiilor din sistemul public, printr-o indexare cu rata inflaţiei - aşa cum, de altfel, este prevăzut şi în lege - dar şi alte proiecte sociale. În opinia noastră, nici nu accentuează gradul de impozitare a ţării, pentru că este vorba despre nişte venituri axate pe sume existente deja la populaţie, la cei care în ultimii 20 de ani au avut şansa să acumuleze averile respective', a conchis Marian Sârbu.