Antena 3 CNN Politică Preşedintele Traian Băsescu, în discuţii cu parlamentarii Puterii şi membri de guvern

Preşedintele Traian Băsescu, în discuţii cu parlamentarii Puterii şi membri de guvern

2 minute de citit Publicat la 10:12 10 Mai 2010 Modificat la 10:12 10 Mai 2010
Preşedintele Traian Băsescu, în discuţii cu parlamentarii Puterii şi membri de guvern
Preşedintele Traian Băsescu a ajuns luni, la ora 13:00, la Palatul Parlamentului pentru a discuta cu grupurile parlamentare ale PDL, UDMR, cel al independenţilor şi cel al minorităţilor naţionale despre angajamentele asumate faţă de FMI pentru acordarea noii tranşe din împrumutul extern şi a cere sprijinul acestora pentru măsurile guvernului de reducere a cheltuielilor.

Preşedintele Traian Băsescu a intrat în sala C.A. Rosetti, în care are loc reuniunea, însoţit de către preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase. La intrare, el le-a spus râzând ziariştilor: "Bună ziua, cu ce vă ocupaţi?".

La întâlnire participă grupurile parlamentare ale PDL, UDMR, independenţi şi minorităţi naţionale.

Din partea Guvernului, sunt prezenţi, alături de premierul Emil Boc, miniştrii Sebastian Vlădescu, Adriean Videanu, Vasile Blaga, Elena Udrea, Mhai Şeitan, Daniel Funeriu, Gabriel Sandu, Marko Bela, Laszlo Borbely, Cătălin Predoiu.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, că, dacă salariile şi pensiile nu sunt reduse, România va fi nevoită să angajeze un nou credit extern, ceea ce ar însemna "amanetarea" viitorului ţării şi a milioane de români.
Preşedintele a subliniat că unul dintre obiectivele programului convenit de guvern cu FMI este reducerea obligaţiilor de plată ale bugetului de stat, precizând că, în urma datoriilor contractate de România de la bugetul de stat, trebuie să fie plătite 10,007 miliarde de euro şi că numai în 2010, urmare a creditelor angajate în anii anteriori, trebuie plătite dobânzi de peste 1,8 miliarde de euro.

Băsescu a detaliat tranşele de plată, adăugand că Romania a plătit în primul trimestru 260 de milioane de euro, 2,257 miliarde de euro urmează să fie plătiţi în trimestrul doi, în trimestrul trei are de plată 3,16 miliarde de euro, iar în trimestrul patru sunt de plată 2,5 miliarde de euro, reprezentand serviciul datoriei pe care bugetul de stat îl are.
"De aceea trebuie să adoptăm politica de reducere a îndatorărilor...Dacă nu reducem salariile şi pensiile, în 2011 ar fi trebuit să angajăm un nou credit. Am fi amanetat viitorul ţării, a miloane de români", a spus Băsescu., adăugând că este esenţial ca următoarele şase să fie o perioadă "de realism" din partea sindicatelor şi partidelor.
În ce priveşte obiectivele programului convenit de guvern cu FMI , Băsescu a spus că ele vizează reducerea cheltuielilor din bugetul de stat, categorie unde fondul de salarii reprezintă 27 la sută şi reducerea cheltuielilor sociale, care reprezintă împreună cu fondul de pensii 35 la sută din bugetul de stat.
Preşedintele a mai spus că ar nedrept dacă cineva ar acuza FMI de existenţa acestui program, programul aparţinând guvernului. "Dacă populaţia va fi nemulţumită şi programul un eşec, nu FMI va fi responsabil, ci instituţiile, începând cu preşedintele şi, în primul rând guvernul", a mai declarat preşedintele.
"Sigur, inclusiv Guvernul, sau în primul rand guvernul care trebuie să execute programul care îl convine astăzi cu Fondul", a adăugat şeful statului.
Băsescu a precizat că, încă de la începutul discuţiilor cu FMI, guvernul a fost pregătit cu un program alternativ, care nu implica creşterea fiscalităţii.
Potrivit afirmaţiilor sale, într-o primă fază au fost discutate ambele programe, iar, ulterior, opţiunea Guvernului a fost programul care în prezent este în curs de finalizare.
"Obiectivul major al programului Guvernului a fost să nu se crească fiscalitatea, adică TVA, cota unică, obiective care aveau în pachet şi reducerea cu 20 la sută a veniturilor în sectorul bugetar", a sublinit Băsescu.
Antena3.ro

×
x close