"Vizita a avut ca obiectiv finalizarea unei munci de creare a cadrului legislativ bilateral care să permită aşezarea relaţiei româno-americane pe o nouă treaptă a colaborării bilaterale", a declarat preşedintele României.
Acesta a vorbit şi despre semnarea acordului de amplasare a scutului antirachetă la noi în ţară, la Deveselu.
"Acordul transpus în practică face nivelul securităţii Romaniei să fie cel mai înalt din istoria acestui stat", a adăugat Băsescu, precizând că amplasarea rachetelor balistice nu este doar în folosul Romaniei, ci şi a statelor europene.
Conţinutul acordului privitor la scutul antirachetă va fi făcut public în aproximativ zece zile
Şeful statului a mai declarat că documentul semnat între Statele Unite şi România nu are nimic secret în el şi conţinutul său va fi făcut public în cel mai scurt timp posibil.
"Acordul nu are nimic secret în el [...] Nici o anexă secretă [...] Eu sper că în următoarele zece zile vom conveni cu Departamentul de Stat să fie făcut public atât în România cât şi în Statele Unite [...] Este obligaţia statului român să informeze cetăţenii asupra conţinutului acordului", a afirmat Traian Băsescu.
El a mai adăugat că acordul va trebui ratificat în Parlamentul României şi că pentru încheierea lui, secretarul de stat Bogdan Aurescu a acţionat în baza unui mandat scris şi aprobat de el.
"Bogdan Aurescu a acţionat în baza unui mandat scris şi aprobat de mine [...] Îmi asum alãturi de el viitoarele critici, dacã vor fi. S-ar putea sã am şocul sã îl aplaudaţi ", a precizat Băsescu.
Preşedintele României a mai vorbit şi despre semnarea unui alt document extrem de important, adoptat la nivelul celor doi şefi de stat: declaraţia comună privind parteneriatul strategic pentru secolul XXI. Acesta fixează liniile parteneriatului strategic dintre Romania şi SUA pentru următoarele decade.
Traian Băsescu a mai anunţat că intenţionează să ţină o conferinţă de presă săptămâna viitoare, pentru a prezenta detaliile vizitei sale în Statele Unite.