Dacă marţi dimineaţă se ştia că pensiile şi salariile vor creşte în două etape, după declaraţia preşedintelui Traian Băsescu au început să apară, pe surse guvernamentale, informaţii potrivit cărora creşterea pensiilor ar putea fi amânată până în septembrie, iar majorarea salariilor profesorilor ar urma să fie făcută abia din septembrie, în trei tranşe de câte 10%, până la sfârşitul anului.
În paralel, Guvernul trebuie să găsească soluţii pentru a mulţumii pretenţiile bugetare ale fiecărui minister. Conform unor surse guvernamentale, Educaţia ar urma să primească 6% din PIB, ministerul Muncii 7%, iar 20 de procente ar urma să fie alocate pentru proiectele din infrastructură. Iniţial procentele vehiculate pentru ministerele conduse de social-democraţi erau mai mici: sub 6% pentru Educaţie, 5 procente din PIB pentru Muncă şi mai puţin de 4% pentru Sănătate. Cu doar o zi înainte, miniştrii PSD îşi manifestaseră nemulţumirea în coaliţie faţă de modul în care colegii din PDL au înţeles să aloce bugete mari numai ministerelor pe care le conduc.
PSD a reacţionat rapid la noul test al Cotroceniului, declarând prin liderul Mircea Geoană că se va opune unei astfel de măsuri. Considerentele opoziţiei manifestate de acest partid în domeniu sunt mai degrabă de ordin politic, de vreme o eventuală amânare a acestor măsuri sociale ar lovi în propriul lor bazin electoral. PSD şi-ar pierde credibilitatea în faţa electoratului după ce în campanie a promovat ca prioritare pentru viitoarea guvernare tocmai majorarea salariilor şi pensiilor.
De cealaltă parte, prim-vicepreşedintele PD-L Theodor Stolojan a declarat că un moratoriu privind îngheţarea salariilor şi pensiilor pentru următoarele şase luni este necesar pentru a vedea cum va evolua economia României. El a precizat că propunerea a fost discutată la nivelul coaliţiei ca ipoteză de lucru.
"Părerea mea personală este că un moratoriu pentru şase luni privind promisiunile din campanie şi creşterile de salarii şi pensii din ultimele luni de mandat ale Guvernului precedent este oportun, pentru a vedea ce e întâmplă cu economia şi cu veniturile bugetare. Nu numai în România, dar şi în SUA şi statele europene toate prognozele care se fac în următoarele luni au un grad foarte mare de incertitudine. Ultima prognoză a Comisiei Europene şi cea a FMI, care va apărea pe 29 ianuarie, sunt mai proaste decât acum două luni", a spus democrat-liberalul citat de NewsIn.
În paralel, sindicatele s-au opus vehement îngheţării salariilor, în condiţiile în care Guvernul poartă negocieri cu reprezentanţii acestor organizaţii pe marginea planului anti-criză, inclusiv a fondurilor pentru salarii. Liderii sindicatelor au ameninţat că vor îngheţa la rândul lor tratativele pe marginea contractului colectiv de muncă, nefiind excluse chiar acţiuni de protest.
Antena3.ro