Antena 3 CNN Politică Preşedintele, la mâna premierului în CSAT

Preşedintele, la mâna premierului în CSAT

1 minut de citit Publicat la 08:15 03 Apr 2007 Modificat la 08:15 03 Apr 2007
Preşedintele, la mâna premierului în CSAT
Noul guvern a fost învestit în Parlament şi liberalii au majoritatea de voturi în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării. Ceea ce înseamnă că promisiunea premierului, de retragere a trupelor româneşti din Irak, este mult mai uşor realizabilă.

Odată cu scoaterea democraţilor din Executiv, premierul se poate baza în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării pe minimum şase voturi. "Cotidianul" scrie că prin comasarea Ministerului Economiei şi Comerţului cu cel al Finanţelor, practic a fost eliminat un vot. Teoretic, acest vot s-ar putea recupera prin modificarea Legii privind funcţionarea CSAT şi prin realocarea locului liber altui minister. În acest caz şeful Executivului se va putea baza pe şapte voturi. În plus, preşedintele Băsescu nu se poate baza nici pe celelalte cinci voturi rămase libere în CSAT. Şeful SRI vine din PSD, iar la SIE încă nu a fost nominalizat un nou director care să îl înlocuiască pe demisionarul Caudiu Săftoiu.

Legea spune că interimarii nu pot decât să asiste la şedinţa Consiliului. Singurele voturi certe sunt din partea şefului Statului Major General, Gheorghe Marin şi consilierul prezidential pentru securitate, ex-deputatul PD, Mihai Stănisoara. În aceste condiţii legea nu îi este favorabilă lui Traian Băsescu şi asta pentru că deciziile se iau în consens. De când s-a acutizat războiul între palate, Băsescu a evitat convocarea CSAT, dar legea îi permite lui Tăriceanu să dea adunarea în Consiliu şi să se pronunşe asupra ordinii de zi. Cum premierul şi şeful statului nu se pot pune de acord în privinţa retragerii militarilor români din Irak, rămâne de văzut care dintre cei doi are de câştigat.

Antena 3

×
x close