Preşedintele Klaus Iohannis a lansat joi un atac la adresa coaliției PSD-ALDE, spunând că nu a știut să guverneze și a băgat țara în criză.
''Noi, românii, şi dvs avem mare nevoie de un succes guvernamental. Au trecut abia şase luni de când ne-am întâlnit aici pentru a învesti un guvern PSD - ALDE, după ce au fost câştigate alegerile parlamentare de această coaliţie. O formulă scurtă, foarte scurtă, care ar caracteriza aceste prime şase luni din mandatul coaliţiei PSD - ALDE, ar putea suna 'aţi băgat ţara în criză fiindcă nu aţi ştiut să guvernaţi'. Că a fost sau că este vina fostului prim-ministru, care nu s-a pus singur acolo, dar din păcate nu a ştiut să plece singur, sau a altcuiva nu este o analiză pe care trebuie să o fac eu sau românii, este o analiză pe care probabil aţi făcut-o sau o veţi face în coaliţie. Dar, faptele rămân", a declarat Iohannis, la Palatul Cotroceni, după ce membrii noului Cabinet au depus jurământul de învestitură.
Şeful statului a subliniat că moţiunea de cenzură prin care coaliţia PSD - ALDE şi-a demis propriul guvern este o noutate în spaţiul european.
"Moţiunea de cenzură prin care aţi demis propriul guvern este şi asta o noutate în spaţiul democratic european. Fostul guvern nu va rămâne în istorie pentru scurtimea mandatului, au fost alţii care au avut mandate mai scurte. După părerea mea, fostul guvern rămâne în istorie pentru nefericita Ordonanţă 13, iar coaliţia PSD - ALDE prin faptul că şi-a demis prin moţiune de cenzură propriul guvern", a spus preşedintele.
Klaus Iohannis a atras atenţia că programul de guvernare a fost schimbat în puncte sensibile.
"Acum, după ce unii s-au străduit destul de mult să termine repede această criză, găsim coaliţia cu un nou guvern şi, surpriză, cu un nou program de guvernare. Noi taxe se anunţă pentru români, noi impozite, după ce abia am promulgat legea prin care cresc salariile românilor, deja se anunţă contra măsuri. Programul de guvernare a fost schimbat în puncte sensibile. Nu veţi mai putea merge în faţa românilor cu argumentul că acest program de guvernare a fost votat, este dreptul legitim al coaliţiei să meargă cu ce program de guvernare doreşte în Parlament, dacă obţine votul de învestitură, guvernul se va apuca de treabă, dar în şase luni schimbăm de la reduceri de taxe, la reintroduceri de taxe, de la creşteri de salarii la taxă de solidaritate. Un astfel de comportament cu certitudine nu se încadrează în ceea ce se numeşte predictibilitate fiscal-bugetară. Un astfel de comportament guvernamental cu siguranţă induce dubii în rândul mediului de afaceri. Dacă va fi sustenabil nu ştiu, nu am văzut calcule"