UPDATE 14.26 - Președintele Klaus Iohannis a declarat luni, după ce a vorbit cu omologul său german la Palatul Cotroceni, că vrea să înființeze cât mai curând un muzeu al comunismului la București, pentru care își dorește cele mai înalte standarde.
”I-am vorbit (președintelui Germaniei - n.r.) despre intenția mea de a înființa cât mai curând la București un Muzeu Naţional al Comunismului. Este o iniţiativă care oglindeşte responsabilitatea noastră ca națiune și hotărârea fermă de a nu uita. (...) În consecință, sprijinul german în această materie ne-ar fi de un real folos și, de aceea, l-am rugat pe președintele Gauck, cunoscând contribuția sa valoroasă în acest domeniu, să susțină schimbul de experiență și să ne ofere expertiza germană.
Ne dorim un muzeu construit după cele mai înalte standarde, care să devină o instituție de educație și de amintire”, a spus președintele Iohannis.
De asemenea, alte teme abordate de cei doi președinți de stat au fost investițiile, relațiile economice dintre cele două țări, dar și o întâlnire comună pe care o vor avea cei doi, miercuri, cu investitori germani.
”Germania este deja de mulţi ani primul partener comercial al României şi al treilea investitor în ţara noastră, iar potenţialul de dezvoltare continuă să fie unul ridicat. (...) De altfel, pentru stimularea investiţiilor în România, voi participa împreună cu domnul preşedinte miercuri la un eveniment economic cu reprezentanţii unor companii germane relevante.
Pe români şi germani îi leagă o prietenie profundă, care se datorează mai ales convieţuirii de secole a românilor, saşilor şi şvabilor în Transilvania, Banat şi Bucovina. Lor li se adaugă cei aproximativ jumătate de milion de români stabiliţi în Germania, a doua comunitate din Uniunea Europeană, una dintre cele mai bine integrate pe piaţa muncii, dar şi cei 11.000 de investitori germani şi tinerii aflaţi la studii”, a anunțat președintele român.
Totodată, președintele Iohannis a spus că a discutat cu omologul său german și despre cooperarea dintre cele două țări, pe care au convenit să o consolideze.
”Am convenit să consolidăm cooperarea noastră în cadrul unor proiecte concrete, care să vizeze, de exemplu, restaurarea bisericilor fortificate din Transilvania, care reprezintă patrimoniului saşilor, dar, în acelaşi timp, şi patrimoniul nostru comun, european”.
Nu în ultimul rând, o altă temă abordată a fost aderarea țării noastre la Spațiul Schengen, dar și Republica Moldova.
”L-am asigurat pe domnul preşedinte de valoarea adăugată pe care aderarea României la Spaţiul Schengen ar aduce-o, aceasta rămânând un obiectiv prioritar al ţării noastre. Am abordat, de asemenea, situaţia din Republica Moldova. Menţinerea stabilităţii şi a parcursului său european, pe baza reformelor consecvente, este prioritatea noastră şi credem că acest obiectiv trebuie să fie unul al întregii Uniuni”, a adăugat șeful statului.
----------------------------
Știrea inițială 12.56
Preşedintele Germaniei, Joachim Gauck, a fost primit, luni, la Palatul Cotroceni, la invitaţia omologului său român, Klaus Iohannis, cu privire la intensificarea relaţiilor de tip strategic şi consolidarea schimburilor economice, informează agerpres.ro.
Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, în cadrul discuţiilor vor fi identificate modalităţile cele mai eficiente de dezvoltare şi intensificare a relaţiilor bilaterale, consolidate de dinamica dialogului politic, schimburile economice solide, dar şi de rolul important al minorităţii germane din România, alături de comunitatea de români din Germania, una dintre cele mai bine integrate pe piaţa muncii germane.
"Preşedintele Klaus Iohannis va sublinia interesul părţii române faţă de intensificarea relaţiilor de tip strategic cu Germania, inclusiv cu landurile federale germane. În ceea ce priveşte componenta economică a relaţiei bilaterale, preşedintele României va sublinia necesitatea consolidării în continuare a acesteia, plecând de la faptul că Germania este primul partener comercial al României, cu care se derulează o cincime din volumul comerţului exterior al ţării noastre, şi al treilea investitor în economia românească", a precizat Preşedinţia.
În discuţiile pe care le va avea cu omologul german, preşedintele Iohannis va prezenta evaluarea Bucureştiului asupra modalităţilor de gestionare a provocărilor complexe, interne şi externe, cu care se confruntă Uniunea Europeană la ora actuală, inclusiv în vecinătate. Consultările vor cuprinde şi un schimb de opinii asupra apropiatului Summit NATO, în cadrul căruia şeful statului va evidenţia necesitatea consolidării echilibrate a întregului flanc estic al Alianţei.
Tot luni, şeful statului german va avea o întrevedere la Palatul Victoria cu premierul Dacian Cioloş şi o întâlnire comună, la Parlament, cu preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, şi cu şeful interimar al Camerei Deputaţilor, Florin Iordache.
Marţi, preşedintele Gauck va susţine alocuţiunea ''Europa: pasiune pentru raţiune'', la Biblioteca Naţională a României, după care se va deplasa la Sibiu, împreună cu preşedintele Iohannis. Cei doi se vor întâlni cu reprezentanţi ai minorităţii germane, vor vizita Liceul Brukenthal şi biserica fortificată de la Cisnădie.
Iohannis şi Gauck vor participa, miercuri, la o întâlnire cu oameni de afaceri germani şi români, pentru a discuta asupra modalităţilor de dezvoltare, în continuare, a relaţiilor bilaterale economice, inclusiv a investiţiilor.