"Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a semnat vineri, 14 decembrie a.c., decretul prin care Parlamentul României, ales la data de 9 decembrie 2012, se convoacă în ziua de 19 decembrie 2012, la ora 13.00, la sediul celor două Camere, aflat în Palatul Parlamentului", informează Administraţia prezidenţială.
Decretul a fost emis imediat după ce Traian Băsescu a sosit de la Bruxelles.
Şeful statului a spus vineri, că imediat cum rezultatul alegerilor va fi publicat în Monitorul Oficial (MO), va convoca noul Parlament, precizând că trebuie să ţină cont de faptul că actualul Legislativ îşi încheie mandatul pe 19 decembrie şi că urmează să decidă dacă va face convocarea pentru 19, la ora 13.00.
"Imediat ce se publică rezultatul alegerilor în Monitorul Oficial convoc Parlamentul, iar convocarea trebuie să ţină seama de un element esenţial: nu pot suprapune funcţionarea a două parlamente. Parlamentul actual îşi încheie în 19 decembrie mandatul", a spus Băsescu, în conferinţa de presă de la Bruxelles, răspunzând întrebărilor ziariştilor.
"În avion decid dacă voi convoca pentru 19 la ora 13.00 sau... Să fie cât mai apropiat pentru ca instituţiile rezultate din alegeri să fie puse rapid pe picioare", a mai spus Traian Băsescu.
Procesele-verbale ale rezultatele alegerilor parlamentare din 9 decembrie au fost publicate vineri, în Monitorul Oficial. Procesele-verbale cuprind numărul alegătorilor care au mers la vot, voturile valabil exprimate, partidele şi formaţiunile care au trecut pragul electoral, precum şi numele tuturor celor 588 de senatori şi deputaţi cărora le-au fost atribuite mandate.
Uniunea Social Liberală a obţinut cele mai multe voturi la alegerile parlamentare de duminica trecută, după numărarea totală a voturilor, conform datelor furnizate de Biroul Electoral Central.
La Camera Deputaţilor USL a obţinut 58,63% dintre voturi, ARD - 16,50%, PP-DD - 13,99%, UDMR - 5,13%. La Senat USL a obţinut 60,10%, ARD - 16,70% , PP-DD - 14,65%, UDMR - 5,23%. Prezenţa la urne a fost de 41,76%.