Antena 3 CNN Politică Preşedintele CJ Covasna: Nu vrem altceva decât puţin respect faţă de simbolurile noastre

Preşedintele CJ Covasna: Nu vrem altceva decât puţin respect faţă de simbolurile noastre

2 minute de citit Publicat la 14:49 09 Feb 2013 Modificat la 14:49 09 Feb 2013
Preşedintele CJ Covasna: Nu vrem altceva decât puţin respect faţă de simbolurile noastre
Foto: Agerpres
Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, Tamas Sandor (UDMR), consideră că este un lucru natural ca în localităţi din Ungaria să fie arborat steagul secuiesc, un "însemn care este foarte important în inima secuilor".

În ultimele zile, în multe judeţe şi localităţi din Ungaria a fost arborat steagul secuiesc. 
   
Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, a declarat, sâmbătă, că a fost înştiinţat că steagul secuiesc a fost arborat sau urmează să fie arborat de mai multe autorităţi judeţene din Ungaria, precum Heves, Csongrád, Szolnok sau Békés, conform Mediafax.
   
"Este un lucru natural ca judeţe sau localităţi din Ungaria să arboreze steagul secuiesc, acest însemn care este foarte important în inima secuilor", a spus Tamas.
   
Preşedintele CJ Covasna a reiterat că, astfel, "ceea ce nu este ascultat la Bucureşti este auzit la Budapesta, Bruxelles sau Washington".
   
Tamas a subliniat că, în timp ce alţii vorbesc despre steagul secuiesc, în comuna Méhkerék din Ungaria, pe clădirea Casei Satului (Primăria) este inscripţie bilingvă şi sunt arborate steagurile Ungariei şi României.
   
"De asemenea, în timp ce vorbesc cu dumneavoastră, steagul Moldovei este arborat pe Cetatea Neamţului sau o structură a Ministerului de Interne poartă denumirea ISU 'Ţara Bârsei' al judeţului Braşov sau în judeţul Alba eşti întâmpinat cu 'Bine aţi venit în Ţara Moţilor'. Nici noi nu vrem altceva decât puţin respect faţă de simbolurile noastre", a spus Tamas.
   
Potrivit acestuia, problema steagului secuiesc este un subiect "umflat artificial" pentru a distrage atenţia opiniei publice de la probleme importante ale ţării, precum faptul că între timp a fost aprobat bugetul, în care nu sunt incluse, spre exemplu, fonduri pentru construcţia aeroportului de la Braşov sau pentru Autostrada Transilvania.
   
Secretarul de stat în MAE ungar Nemeth Zsolt a declarat, marţi, că maghiarii din Transilvania sunt supuşi unei agresiuni simbolice şi, prin urmare, maghiarii din Ungaria trebuie să răspundă, arborând steagul Ţinutului Secuiesc.
   
În replică, premierul Victor Ponta a cerut ministrului de Externe să adopte o atitudine fermă şi să transmită că România nu acceptă de la nimeni din străinătate "obrăznicii" şi lecţii privind funcţionarea autorităţilor locale şi nici sfaturi privind arborarea steagurilor.
   
Ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Oszkar Fuzes, declara, miercuri, într-o intervenţie televizată, că asumă integral afirmaţiile secretarului de stat în MAE ungar Nemeth Zsolt privind steagul secuiesc, el exprimând şi ideea că ar susţine modificarea art. 1 din Constituţiei României şi autonomia.
   
Preşedintele Traian Băsescu a declarat referitor la afirmaţiile ambasadorului ungar privind modificarea Constituţiei României că va avea "o reacţie potrivită" atunci când şi preşedintele Ungariei va avea una, precizând că sunt alte instituţii care "gestionează viaţa de zi cu zi a ambasadorilor".
   
Ungaria vrea o rezolvare prin dialog a situaţiei care a evoluat după ce România a interzis folosirea steagului secuiesc pe clădirile publice, a declarat secretarul de stat din Ministerul ungar de Externe Zsolt Nemeth, afirmând că Budapesta nu vrea ca problema să fie ridicată la nivel european.
   
El a afirmat că este în interesul Ungariei să rezolve situaţia prin dialog cu România, mai degrabă decât ca tensiunile să escaladeze. "Lucrăm pentru reducerea acestei tensiuni", a adăugat el.

×
x close