Comisia juridică a Senatului a adoptat, luni, proiectul Legii referendumului, un proiect depus în luna mai de către senatorul PSD Georgică Severin şi deputatul PNL Cornel Pieptea şi care prevede ca preşedintele României să fie demis cu votul majorităţii cetăţenilor participanţi la referendumul organizat în urma suspendării de către Parlament.
Legea actuală prevede că demiterea preşedintelui este aprobată numai dacă a întrunit majoritatea voturilor cetăţenilor înscrişi în listele electorale.
Preşedintele Comisiei juridice, Toni Greblă (PSD), a declarat că iniţiativa legislativă a întrunit acordul majorităţii membrilor comisiei, fiind realizată o "reparaţie" a Legii referendumului, informează Mediafax.
"Am revenit la forma iniţială a legii, astfel încât demiterea poate fi aprobată cu majoritatea voturilor valabil exprimate, spre deosebire de forma actuală în care este nevoie de votul majorităţii alegătorilor", a explicat Greblă.
Proiectul va intra în dezbaterea plenului de astăzi.
Potrivit proiectului de lege depus la Senat, iniţiatorii propun modificarea articolului 10 din Legea 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.
În expunerea de motive la proiectul propus de USL, se arată că, în legea actuală, condiţia de valabilitate a referendumului este aceeaşi pentru toate tipurile de referendumuri. În ceea ce priveşte modalitatea de stabilire a rezultatelor referendumurilor, acestea diferă.
Astfel, asupra problemelor de interes naţional, altele decât demiterea preşedintelui României, precum şi în cazul referendumurilor locale, cetăţenii decid prin majoritatea voturilor exprimate la nivelul ţării, respectiv la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale.