"Procesul de repare a legilor justiției, de crearea a unui cadru coerent, stabil și de implementare a recomadărilor GRECO, MCV și ale Comisiei de la Veneția a început deja. Motivul pentru care nu a ajuns la final este din cauza majorității ostile reformelor și care s-a dedicat trup și suflet unor legi menite să îi apere pe infractori. O majoritate parlamentareă care nu s-a sfiit să voteze măsuri contrare interesului public." a declarat Președintele Klaus Iohannis, prezent la ședința CSM de joi.
Judecătoarea Gabriela Baltag a taxat intervenția acestuia și l-a acuzat că aduce dezbinare în interiorul instituției:
”Din păcate, obiceiul dumneavoastră de a face politică în CSM este evident. Aş vrea să vă adresez o rugăminte care vine din partea mea şi nu numai a mea, a multor magistraţi ai acestei ţări. Vă adresez rugăminteam, poate măcar la finalul mandatului nostru nu veţi mai aduce dezbinare în această instituţie, pentru că suntem suficient de dezbinaţi.
Ştiu că sunteţi un creştin. Vă văd de multe ori la televizor duminica. Ştiţi şi dumneavoastră, cu siguranţă, că la sfârşitul vieţii nu dăm socoteală pentru cât am urât, ci pentru cât am iubit şi iertat, Domnule Preşedinte. E foarte important acest lucru”, a spus judecătoarea Gabriela Baltag
Și judecătoarea Simona Marcu i-a adresat preşedintelui o solicitare pentru o abordare lipsită de partizanat în plenul CSM:
”Ştiu că suntem în prag de alegeri, mai sunt doar câteva zile, dar nu aş dori să se titreze pe marginea şedinţei noastre de astăzi titluri de genul «în plenul CSM se vorbeşte despre majorităţi parlamentare toxice versus majorităţi parlamentare progresiste», pentru că nu este acesta rolul nostru. Aş dori să adresez un îndemn la echilibru şi, ca să îl citez pe domnul preşedinte, «o abordare matură lipsită de partizanat»"
Klaus Iohannis a părut deranjat de observațiile celor două judecătoare. "Vă mulţumesc tuturor şi vă doresc mult succes!", a spus acesta, după care a părăsit şedinţa, fără să mai răspundă întrebărilor adresate de către magistrați.