Primarii social-democraţi sunt luaţi la puricat de către autorităţile statului. Dacă Radu Mazăre a intrat de ceva vreme în vizorul procurorilor DNA şi ANI, omologul său de la sectorul 5 al Capitalei, Marian Vanghelie are probleme cu achiziţiile făcute în ultimii doi ani de zile. Pe urmele activităţii sale de edil a fost pusă democrat-liberala Cristina Trăilă, preşedinta Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice, aceeaşi care în scandalul banilor cheltuiţi de Ziua Tineretului de către fostul ministru de resort Monica Iacob Ridzi anunţa la acea vreme că nu a găsit nimic ilegal. Preşedintele ANRMAP ar dori chiar înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă în cazul primarului social-democrat, pe care îl acuză că nu a răspuns cu nici un act la cererile de documentaţie solicitate până acum. Uimitor este faptul că Trăilă s-a mai remarcat în ultima vreme prin regulamentul modificat al instituţiei prin care a împiedicat trimiterea raportului de control realizat la nivelul Ministerului Turismului către comisia parlamentară de anchetă în cazul Udrea.
Vanghelie acuzat că nu trimite documentele la controlAutoritatea pe care o conduce Trăilă a demarat, din august 2008, o procedură de supraveghere a achiziţiilor publice de la Primăria sector 5. Dacă, iniţial, controlul a vizat contractele de salubrizare, operaţiunea s-a extins la toate procedurile de achiziţie ale primăriei.
"Suntem în procedură de supraveghere la Primăria sectorului 5, începând din luna august a anului trecut" a precizat preşedintele ANRMAP.
Trăilă a explicat că în prima etapă a procedurii de supraveghere au fost vizate contractele de salubritate ale primăriei, însă pe parcurs Autoritatea a extins supravegherea la toate procedurile de achiziţie din 2008 şi 2009.
"La începutul anului 2009, am solicitat dosarul de achiziţii publice desfăşurate aici, în 16 martie. Am revenit cu solicitarea, nici până în acest moment, Primăria nu a comunicat documentele solicitate" a arătat Cristina Trăilă.
Cum primăria sectorului 5 nu a reimis docuemntaţia cerută, ANRMAP a aplicat amenzi, care însă au fost atacate ulterior în instanţă, subordonaţii lui vanghelie invocând faptul că primarul sectorului 5 este "o persoană deosebit de ocupată, datorită problemelor deosebit de grave cu care se confruntă locuitorii din sector" şi că "documentele sunt închise în biroul primarului".
O comisie de anchetă pentru fiecare, să ajungă la toţiTrăilă a acuzat şi pasivitatea altor instituţii precum DLAF şi Poliţia Română, căror le-a solicita intervenţia în acest caz dar care au refuzat să se implice.
Ea a arătat că, din informaţiile de care dispune, nicio instituţie nu a efectuat un control al procedurilor de achiziţii publice ale Primăriei.
"Acum avem în vedere toate achiziţiile primăriei, aşa cum am făcut control pe toate procedurile desfăşurate în 2009 şi în ceilalţi ani la Ministerul Tineretului , la CNADR. Este eficient să verificăm toate procedurile pentru a face un singur raport de control", a declarat Trăilă.
Preşedintele ANRMAP s-a pronunţat şi pentru înfiinţarea unei Comisii parlamentare de anchetă în cazul lui marian Vanghelie, din moment ce parlamentarii tot înfiinţează astfel de foruri în ultima vreme. Trăilă a plusat, susţinând că o asemenea iniţiativă ar trebui să vină din partea parlamentarilor aleşi în sectorul 5 pe motiv că aleşii au şi un rol "de a intermedia relaţiile între diferitele instituţii alte statului".
Nu blocaj la comisia Udrea, ci fluidizare laANRMAPCât priveşte acuzaţiile de blocare a activităţii comisiei Udrea prin modificarea regulamentului de funcţionare al ANRMAP, Trăilă s-a apărat susţinând că în fapt această măsură ar fi fost luată pentru fluidizarea activităţii de control la autorităţile contractante.
Ea a citat ordinul 107/2009 care modifică regulamentul Autorităţii Naţionale de Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice (ANRMAP) şi care ar viza "fluidizarea activităţii de control a instituţiei, definirea cu claritate a tipurilor de supraveghere şi a unor termeni, formularea conţinutului unor documente şi stabilirea cu claritate a instituţiilor care se supun supravegherii".
Pe de altă parte, Trăilă a comentat decizia Comisiei de anchetă în cazul Elena Udrea de angajare a unor experţi în achiziţii publice plătiţi din bugetul Camerei Deputaţilor, precizând că Autoritatea era dispusă să pună la dispoziţie gratuit serviciile propriilor experţi. "Ne-am oferit disponibilitatea, inclusiv comisiilor parlamentare, de a oferi gratuit expertiza noastră. Salutăm cu interes că în Comisie a fost numit ca expert fostul preşedinte ANRMAP, Marius Gogescu, însă am fi putut oferi gratuit aceste servicii prin experţii noştri şi nu ar fi fost necesar să se cheltuiască banul public", a susţinut Trăilă.
Preşedintele ANRMAP a mai precizat că instituţia a demarat, la începutul lunii iulie, verificarea achiziţiilor publice ale MT pentru peste 20 de proceduri de promovare şi că vor fi întocmite rapoarte intermediare pentru fiecare în parte.
Trăilă a subliniat că nu poate face publice documentele privind procedurile de supraveghere ale autorităţilor controlate pe perioada în care se realizeazã controlul, pentru a nu pune în pericol soluţia din raportul final şi că documentele vor fi cunoscute la încheierea procedurilor realizate de ANRMAP, după ce instituţia verificată primeşte raportul.
"Verificăm peste 20 de proceduri de promovare din peste 100 de proceduri iniţiate de Ministerul Turismului în 2009, prin urmare vom da rapoarte intermediare. Agenţii noştri sunt în momentul de faţă în control", a arătat Trăilă.
Marius Vulpe, Antena3.ro