Antena 3 CNN Politică Presa străină: Stânga câştigă primăria din Bucureşti şi aşteaptă legislativele cu optimism

Presa străină: Stânga câştigă primăria din Bucureşti şi aşteaptă legislativele cu optimism

Presa străină: Stânga câştigă primăria din Bucureşti şi aşteaptă legislativele cu optimism
16 Iun 2008   •   08:52
Pentru prima dată de la căderea comunismului, stânga câştigă primăria din Bucureşti. Este principala concluzie a agenţiilor internaţionale de presă care au relatat despre cel de-al doilea tur al alegerilor locale din România. ?Dacă se va confirma, victoria domnului Oprescu va pune capăt dominaţiei dreptei la Bucureşti?, scrie agenţia France Presse.

Agenţia aminteşte că Oprescu a plecat din PSD cu câteva săptămâni înaintea alegerilor, dar a fost susţinut, în turul doi al alegerilor, atât de fostul său partid cât şi de liberali. ?Cele două formaţiuni şi-au afişat deschis voinţa de a opri cu orice preţ Partidul Democrat-Liberal al d-lui Băsescu. Capitalizând popularitatea şefului statului, PD-L era creditat, înaintea acestor alegeri, cu 35 - 40 la sută din voturi şi spera să formeze viitorul guvern. Dar primul tur al municipalelor a marcat deja un recul al acestei formaţiuni, care n-a primit decât 28% din sufragii pentru consiliile judeţene, scor identic cu al social-democraţilor?, scrie France Presse, care consideră că alianţa dintre social-democraţi şi liberali s-ar putea menţine şi la alegerile legislative din toamnă.

La rândul său, agenţia spaniolă EFE scrie că succesul lui Sorin Oprescu măreşte şansele fostului său partid la legislative. ?Victoria lui Oprescu poate ajuta forţele stângii să obţină un rezultat bun în alegerile parlamentare din toamnă?, notează spaniolii.

Agenţia Associated Press, reluată şi de International Herald Tribune, face un scurt portret al noului primar. ?Manierele sale ostentative şi limbajul său uneori natural i-au atras pe unii din cei peste două milioane de locuitori ai supraaglomeratei capitale. Este medic şi se declară mândru că e fiul unui general al temutei foste poliţii secrete, Securitatea. (...) A fost susţinut, în turul doi, de fostul preşedinte Ion Iliescu, iar PSD, pe care l-a părăsit recent. Oprescu l-a învins pe fostul ministru de interne Vasile Blaga, care nu e din Bucureşti. Blaga era susţinut de preşedintele Traian Băsescu?, scrie Associated Press.

În afara rezultatului din Bucureşti, ceea ce a atras atenţia presei străine a fost situaţia din comuna Voineşti, unde alegerile au fost câştigate de un candidat decedat între timp. Ştirea a fost reluată de mai multe agenţii de presă.

Sursă foto: buzzworthymedia.files.wordpress.com

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close