Primul caz de acest gen a fost cel al politicianului şiit Ibrahim al-Jaafari. Acesta a renunţat, în urmă cu doi ani, la nominalizarea pentru un nou mandat de lider al Executivului de la Bagdad, după ce a fost aspru criticat de administraţia americană pentru că "a fost un lider slab" notează presa străină.
Gestul lui Theodor Stolojan este calificat drept o surpriză de către AFP, reamintind că este a doua oară când acesta se retrage într-un moment politic important. În 2004, Stolojan s-a retras în ultima clipă din cursa prezidenţială, fiind înlocuit de Traian Băsescu, mai comentează AFP.
Reuters aminteşte că Stolojan se afla în faţa unei sarcini dificile. Şi anume, să formeze un guvern puternic, care să adopte măsuri necesare dar impopulare, pentru ieşirea economiei din criză.
Premierul desemnat al României a anunţat că renunţă la funcţie în favoarea unui candidat mai tânar, notează Herald Tribune. Stolojan, în vârstă de 65 de ani, a precizat într-o scurtă declaraţie că îl lasă pe Traian Basescu să nominalizeze pe cineva care va da "speranţă tinerei generaţii".
Liberation titrează pe site că Theodor Stolojan a renunţat să formeze guvernul în România.
La rândul său, Deutsche Welle scrie că liderul PD-L a anunţat că se retrage din funcţia de premier pentru a lăsa loc preşedinţilor celor două partide care au semnat Parteneriatul pentru România să ocupe funcţiile de premier şi preşedinte al Senatului.
"Chiar dacă este un economist cu experienţă şi un aliat loial al lui Băsescu, Stolojan a fost acuzat de inflexibilitate în negocierile politice", comentează Associated Press.
Şi agenţia italiană de ştiri ANSA scrie că Stolojan a renunţat la învestitură la doar cinci zile de la nominalizare.
"Stolojan a avut sarcina de a forma un guvern din alianţa PD-L si PSD, alături de Traian Băsescu. Retragerea a survenit după ce, duminică, a fost semnat un acord între preşedintele PSD, Mircea Geoană, şi preşedintele PD-L, Emil Boc" notează ANSA.
Antena 3