Antena 3 CNN Politică Florin Cîţu, verificări la Ministerul Sănătăţii. Probleme la comunicarea numărul de testări pentru SARS-CoV-2 din judeţe

Florin Cîţu, verificări la Ministerul Sănătăţii. Probleme la comunicarea numărul de testări pentru SARS-CoV-2 din judeţe

Maria Zărnescu
2 minute de citit Publicat la 12:33 08 Mar 2021 Modificat la 12:49 08 Mar 2021
o_1f08m8an11bdp16h5e8oe881nbbb.jpg
Sursa foto: Hepta

Cîţu vrea să se asigure că anumite date sunt bine comunicate, la nivelul fiecărui judeţ. Totodată, el a fost întrebat luni, în timpul unei conferinţe de presă ce părere aminire despre faptul că numărul de teste efectuate la nivelul fiecărui judeţ a fost comunicat de către Ministerul Sănătăţii, ca mai apoi să revină cu o declaraţie ce anunţa că mai există chestiuni ce trebuie să fie remediate. 

În acest context, premierul a avut o discuţie cu şeful Corpului de control al Guvernului, ce s-a autosesizat cu privre la verificarea modului în care au fost transmise datele din fiecare judeţ. "Am avut o discuţie cu şeful Corpului meu de control în această dimineaţă, se autosesizează să vadă dacă a fost respectată toată legislaţia, avizele dacă au fost date şi vom vedea. Este vorba despre publicarea unor informaţii care ţin de mai multe instituţii şi atunci trebuia să existe avizul şi acelor instituţii", a declarat Florin Cîţu, potrivit Stiripesurse.ro.

Testarea, realizată defectuos la nivelul anumitor decenii

Deputatul PSD, Alexandru Rafila, este la rândul său de părere că testarea se realizează defectuos în anumite judeţe, fiind procesate mai puţine teste, astfel comparaţia cu alte zone ale ţării nu este tocmai una relevantă. 
"În foarte multe orașe mai mari, testarea lasă de dorit, adică sunt disproporții foarte mari între testările dintre diverse capitale de județ, ca să mă refer doar la aceste localități și atunci nu putem face comparații, decât dacă se testează în mod similar, adică persoanele care întrunesc definițiile de caz, eliberate de către Institutul Național de Sănătate Publică, pe de o parte, dar chiar și contacții apropiați ai unor persoane infectate sunt supravegheați și testați cu regularitate, încât orice caz nou să poată fi într-adevăr înregistrat", a declarat deputatul Alexandru Rafila. 

Mai mult decât atât, profesorul Alexandru Rafila este de părere că vaccinarea va fi un pion important în depăşirea pandemiei, iar septembrie ar putea marca momentul în care societate revine la normalitate, cu două condiţii: ca oamenii să fie deschişi la vaccinare, iar zilnic să fie imunizate aproximativ 100.000 de persoane. 
"Da, este un termen realist, cu două condiții. Una este legată de capacitatea de a administra 100.000 de doze de vaccin pe zi, minim, ăsta trebuie să fie un minim și este posibil să facem acest lucru, având în vedere că în următoarele două luni, adică luna aceasta și luna viitoare, peste șase milioane de doze de vaccin vor sosi în România, așa că 100.000 ca și medie, incluzând și zilele de week-end. Al doilea element este legat de disponibilitatea populației să se vaccineze. Ăsta este elementul crucial, trebuie menținut interesul oamenilor, trebuie explicat și mai mult, fiecare dintre noi trebuie să știm că reîntoarcerea la normalitate în luna septembrie de exemplu este legată de obținerea unei acoperiri vaccinale de minim 70%", a mai explicat deputatul PSD, Alexandru Rafila. 

×
x close