Cei doi oficiali au analizat situația din Ucraina și din Republica Moldova, îndeosebi din perspectiva impactului războiului Rusiei pe teritoriul ucrainean și a acțiunilor hibride ale acestuia.
Președintele Consiliului European a adresat mulțumiri pentru demersurile României în susținerea Ucrainei și Republicii Moldova și a declarat sprijin pentru eforturile Bucureștiului de aderare la Schengen și disponibilitatea de a se implica în facilitarea găsirii unei soluții politice care să deblocheze decizia Consiliului UE.
Citeşte şi: Charles Michel: "Trebuie să luăm o decizie cât mai rapidă privind aderarea României la spaţiul Schengen"
Premierul Nicolae Ciucă a arătat măsurile adoptate în sprijinul Ucrainei, reiterând necesitatea ca UE să rămână unită și solidară.
Nicolae Ciucă a subliniat și nevoia continuării acțiunilor pentru stabilitatea economică și pentru securitatea Republicii Moldova, apreciind inclusiv discuțiile pe marginea lansării unei noi misiuni civile a UE care să susțină creșterea capacității Chișinăului de a gestiona amenințări hibride.
"Prim-ministrul a arătat că România rămâne angajată să continue sprijinul pentru eforturile întreprinse atât de Ucraina, cât și de Republica Moldova, în calitate de state candidate la UE.
Premierul a confirmat continuarea demersurilor care să conducă la aderarea României la Schengen cât mai curând posibil, recunoscându-se implicit contribuția pe care țara noastră o are deja la asigurarea securității interne a UE", se arată într-un comunicat al Guvernului.