Antena 3 CNN Politică Premierul Ciucă cere aplicarea legii pentru combaterea ambroziei: “Știm cât de mulți români suferă din cauza acestei plante”

Premierul Ciucă cere aplicarea legii pentru combaterea ambroziei: “Știm cât de mulți români suferă din cauza acestei plante”

Mia Lungu
2 minute de citit Publicat la 13:02 16 Iun 2022 Modificat la 13:02 16 Iun 2022
premierul nicolae ciuca
Sursa foto: Hepta/ Abaca Press

"O chestiune care cred că trebuie să facă obiectul unei abordări anticipative este cea legată de ambrozie. Știm cât de mulți români suferă din cauza acestei plante. Există deja lege, există și măsuri care trebuie luate în acest sens", a spus, astăzi, în ședință, premierul Nicolae Ciucă.

"Ca atare, vă rog, atât Ministerul Mediului, cât și celelalte instituții cu responsabilități în domeniu, să înceapă de pe acum să urmărească aplicarea legii și a reglementărilor în vigoare pentru a evita efectele produse de această plantă”, a cerut acesta.

Potrivit legii 62/2018, proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole au obligaţia să desfăşoare lucrări de prevenire, combatere şi distrugere a buruienii ambrozia, denumită ştiinţific Ambrosia artemisiifolia, pentru evitarea instalării şi răspândirii vegetaţiei adventive invazive şi eliminarea ei în cazul prezenţei pe terenurile intravilane sau extravilane.

Cum recunoaștem alergia la ambrozie și cum se tratează | Medic: ”Este un mare pericol pentru sănătate!”

A venit căldura și, odată cu ea, și sezonul alergiilor. Iar ambrozia este pe primul loc atunci când vorbim despre plantele care le fac viața amară celor care suferă de astfel de probleme. Iată cum recunoaștem alergia la ambrozie, cum se tratează și cum ne putem proteja ochii în sezonul alergiilor.

Ambrozia este o buruiană. România este pe harta ambroziei, iar Ungaria este țara cea mai afectată de ambrozie din Europa. Ambrozia este periculoasă, pentru că este o plantă care crește peste tot și produce granule de polen care sunt împrăștiate de vânt și pot să ajungă la sute de kilometri distanță.

”Particulele de polen sunt foarte puternic alergizante. Compoziția lor stimulează sistemul imunitar”, a spus Poliana Leru, medic specialist alergologie.

”Crescând atât de haotic și de rapid a depășit capacitatea de control a mediului. Este un mare pericol pentru sănătate! Produce rinită, poate să producă sau să agraveze astm, poate să agraveze alte boli respiratorii”, a mai spus medicul.

Cum recunoaștem alergia la ambrozie

Recunoaștem alergia după calendar. E caracteristic debutul simptomelor la începutul lunii august și agravarea de la jumătatea lunii august până la jumătatea lunii septembrie.

Simptome

Alergia la polenul de ambrozie are simptome similare cu cele ale altor tipuri de alergii, cum ar fi: 

  • rinita alergică, cu strănut, congestie nazală, mâncărime nazală, rinoree (nasul curge cu secreții apoase) 
  • conjunctivita alergica: inflamarea și înroșirea ochilor 
  • mâncărimi la nivelul urechilor și cerului gurii 
  • pierderea mirosului 
  • dureri de cap 
  • oboseală cronică și somnolență 
  • criză de tuse similară cu cea specifică astmului  

Simptomele alergiei la ambrozie tind să se manifeste la finalul verii, până spre începutul toamnei, când polenul plantei începe să se răspândească. Pe lângă aceste simptome, alergia la ambrozie poate irita căile respiratorii superioare, ducând la tuse și respirație șuierătoare la persoanele care suferă de astm.

Cum se tratează alergia la ambrozie

Imunoterapia este terapia care împiedică agravarea bolii. Nu știm dacă putem vorbi de vindecare. Tratamentul durează 5 ani!

Tratamentul curativ al alergiei la ambrozie, sau imunoterapia, înseamnă doze standardizate de polen de ambrozie, iar acestea vor determina sistemul imunitar să nu mai acționeze exagerat când simte polenul. 

×
x close