Prima şedinţă de mediere între cele trei puteri ale statului a avut loc în 28 iulie, când ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, afirma că dificultăţile de finanţare ale sistemului judiciar au fost pe alocuri exagerate, iar excesul de putere riscă să conducă la blocarea statului.
Administraţia Prezidenţială a anunţat, pe 31 iulie, că discuţiile privind sporurile salariale din justiţie, obiect al medierii preşedintelui între puterea judecătorească şi Executiv, stabilite pentru data de 4 august, vor fi reprogramate după terminarea discuţiilor cu delegaţia FMI.
"De comun acord între toate părţile participante la medierea din data de 28 iulie 2009, s-a decis ca întâlnirea programată pentru data de marţi, 4 august, la Palatul Cotroceni, cu privire la problematica sporurilor salariale, să fie reprogramată la o dată ulterioară, după terminarea discuţiilor dintre Guvernul României şi Fondul Monetar Internaţional. Imediat ce va fi stabilită, data întâlnirii va fi adusă la cunoştinţa opiniei publice", se precizează în comunicatul de presă al Ministerului Justiţiei.
După ultima rundă de negocieri de la palatul Cotropceni, Administraţia Prezidenţială a precizat că reprezentanţii Justiţiei şi ai Executivului au fost de acord că nu se pune problema unei demisii sau demiteri a ministrului Justiţiei, solicitată la debutul protestului de către unii reprezentanţi ai organizaţiilor magistraţilor.
Preşedintele Traian Băsescu a mai solicitat ca protestul magistraţilor să se înscrie în limitele legii, fără a se afecta dreptul fundamental al cetăţenilor de acces la Justiţie, iar Guvernul s-a obligat să asigure 170 milioane RON necesare în 2009 pentru buna funcţionare a Justiţiei.
Atât reprezentanţii justiţiei, cât şi cei ai Executivului au fost de acord ca protestul magistraţilor să nu afecteze activitatea instanţelor de judecată sau a parchetelor.
Antena3.ro