Actualul sistem de vot pentru alegerea preşedintelui PDL este destinat protejării premierului Emil Boc, iar orice tenativă de concurare al acestuia la alegerile de la viitoarea Convenţie Naţională a partidului ar fi considerată drept o tentativă de debarcare a şefului executivului, scrie critic europarlamentarul Cristian Preda pe
blogul său. El sugerează că a luat în calcul o eventuală candidatură pentru şefia PDL, dar nu în acest an şi nu în condiţiile impuse de actualul statut al PDL.
Europarlamentarul PDL trece rapid în revistă patru motive pentru care nu va candida la preşedinţia partidului la Convenţia Naţională din iunie: menţinerea criteriului vechimii în partid, actualul mandat de europarlamentar pe care vrea să-l ducă la capăt, modul de vot deficitar păstrat pentru a-l proteja pe Boc şi lipsa unui cadru care sa favorizeze disputele politice interne pe platforme şi idei între candidaţi.
?Pe blogul său, Doc mă întreabă dacă voi candida la şefia PDL. Răspunsul meu este ?nu?. Motive sunt multe. Menţionez doar patru. Primul e acela că statutul a menţinut criteriul vechimii ca esenţial. E firesc să fie, de altfel, aşa. Există, ce-i drept, şi un articol care dă voie BPN să acorde derogări. Nu vreau să profit de o excepţie. Sunt membru PDL din 2009 şi voi mai aştepta. Pe de altă parte, e evident că nu poţi avea o responsabilitate într-un partid dacă vrei să asumi în mod serios un mandat european, care te ţine departe de casă 4 zile pe săptămână. La un an după câştigarea acestui mandat, nu pot să-l abandonez. Am refuzat, de altfel, şi alte propuneri foarte interesante care mi-au fost făcute în ultimele luni?, susţine Preda.
El critică sistemul de vot pe liste pentru alegerea preşedintelui şi a prim-vicepreşedinţiloir în PDL care a fost impus pentru a proteja prersoane premierului Emil Boc de orice tentative de debarcare din funcţia de lider de partid.
?În al treilea rând, modul de vot e deficitar. În condiţiile de faţă, acest mod de vot e destinat mai degrabă protejării premierului. E normal să fie aşa, câtă vreme PDL conduce guvernul şi în condiţiile în care orice ambiţie de a-l înlocui pe Emil Boc de la vârful PDL ar fi considerată o tentativă de debarcare a şefului executivului. Fostul meu coleg Sebastian Lăzaroiu a sesizat acest pericol atunci când a declarat că, dacă vor să facă treabă, prim-vicepreşedinţii PDL ar trebui să nu fie membri în guvern, excluzînd în schimb din aria de aplicare a acestui raţionament persoana premierului. În fine, cred că e sănătos să existe o alternativă. Bătălia pentru putere trebuie precedată de o dispută pentru un alt mod de a face politică. Iar acest stil diferit presupune impunerea unor idei, nu a forţei, presupune curajul de a spune lucrurilor pe nume, şi nu complicităţi fricoase, presupune un proiect, nu u o retorică goală. Pe scurt: ideea e să nu mimăm PSD sau PNL, ci să descriem o cale diferită?, mai conchide europarlamentarul PDL.
Antena3.ro