Antena 3 CNN Politică Preda, împotriva rebranduirii PDL ca Partid Popular: Un gest inutil, o modificare superficială

Preda, împotriva rebranduirii PDL ca Partid Popular: Un gest inutil, o modificare superficială

Preda, împotriva rebranduirii PDL ca Partid Popular: Un gest inutil, o modificare superficială
10 Feb 2010   •   13:30

Europarlamentarul PDL, Cristian Preda face din nou opinie separată de restul colegilor de partid. De această dată, Preda se opune rebranduirii PDL ca Partid Popular, pe motiv că această schimbare a numelui ar afecta identitatea democrată a foştilor pedişti şi ar crea un culoar mai favorabil de acţiune pentru PNL. În opinia eurodeputatului democrat-liberal, ?europenizarea partidului ţine de practici şi viziune, nu de modificări superficiale?.

?În primul rând, renunţarea la numele ?liberal? ar lăsa liber un culoar pentru PNL. Iar în România respectul pentru statul de drept, susţinerea libertăţii economice şi aspiraţiile democratice sunt asociate cu numele ?liberal?, nu cu altul. Dacă vrem să acoperim întreaga dreaptă, atunci trebuie să ne asumăm valorile liberale sub acest nume, nu sub un altul. De altfel, atâta vreme cât PNL a refuzat mâna întinsă din 2007 încoace este clar că singura soluţie care ne-a rămas e confruntarea. Unificarea s-a vădit imposibilă, aşa că trebuie să recurgem la competiţie?, scrie Preda pe blogul său.

?În al doilea rând, adoptarea numelui popular ar însemna renunţarea la identitatea democrată, care pentru mulţi dintre membrii PD-L, cei proveniţi din PD, e esenţială. E vorba, în fond, despre confruntarea cu Iliescu, care a durat din 1992 până astăzi, într-o variantă diferită de cea definită de partidele istorice?, reaminteşte Preda.

Nu în ultimul rând, ?a prelua în denumirea partidului termenul ?popular? doar pentru că acesta apare în numele european al familiei noastre politice ar fi un gest inutil. Europenizarea partidului ţine de practici şi viziune, nu de modificări superficiale. Să nu uităm, de altfel, că regimurile europene sunt în egală măsură liberale şi democratice. Numele PD-L nu e decât un concentrat de europenizare. Trebuie doar să îi dăm mai multă substanţă decât în prezent, nu să ne mulţumim cu o etichetă? mai susţine eurodeputatul PDL.
În final, el susţine că păstrarea actualei denumiri înseamnă ?a asuma confruntarea directă cu peneliştii, a continua opoziţia faţă de Iliescu şi a miza pe o europenizare de fond, nu pe una de formă?.

În ciuda poziţiei sale, tot mai mulţi colegi de partid par a fi de acord cu redenumirea formaţiunii ca Partid Popular. Sorin Frunzăverde, deputatul Sever Voinescu,Vasile Blaga şi Theodor Stolojan s-au pronunţat, rând pe rând, pentru translaţia ladenumirea de Partid Popular, ei invocând calitatea de membru a formaţiuni în grupul popularilor europeni.
Antena3.ro

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close