europarlamentarul PDL Cristian Preda colegilor săi de partid. Eurodeputatul propune două soluţii pentru ieşirea din situaţia ?guvernelor multicolore? şi a blocajului indus de această formă de guvernare: desfiinţarea pragului electoral în cazul păstrării sistemului de vot proporţional sau republica parlamentară în cazul votului majoritar total.
?PSD şi PNL sunt două dintre cele patru partide parlamentare ale ultimului deceniu. Iar dacă UDMR nu poate pretinde altceva decât asocierea cu orice partid clasat pe primul loc, mentalitatea din PDL seamănă cu cea din PSD şi PNL ca două picături de apă. Despre ce este vorba? Ce vor să spună aceşti politicieni care guvernează în coaliţii, dar nu visează decât să scape de guvernele multicolore şi, în primul rând, de partenerii pe care i-au avut??, afirmă Cristian Preda.
În opinia sa, sistemul electoral a permis de ani buni prezervarea continuităţii parlamentare a aceloraşi patru formaţiuni politice şi a împiedicat apariţia cu şanse a altor partide.
?Ei mărturisesc, uneori fără voia lor, că au intrat într-un blocaj. Unul de proporţii. Să ne amintim că, din 2000 încoace, au fost încercate toate combinaţiile posibile la guvernare: PSD, cu sprijin PNL şi UDMR, apoi doar UDMR (2000-2004); PDL-PNL-UDMR (2005-2007); PNL-UDMR, cu sprijin PSD (2007-2008): PDL-PSD (2008-2009) şi PDL-UDMR (din 2009 până în prezent). Indiferent că a fost vorba despre un guvern majoritar (precum PDL-PSD), despre unele minoritare (guvernele conduse de Năstase, Tăriceanu 1 ori ultimul guvern Boc) sau unul ultra-minoritar (precum Tăriceanu 2), indiferent de partidul care s-a impus în faţa celorlalte trei, instabilitatea a pândit la uşa Palatului Victoria. E un blocaj cu atât mai evident cu cât aceleaşi patru partide au împiedicat apariţia altor noi formaţiuni parlamentare. Parodia independenţilor ? de la Oprescu la Oprea ? sau retorica populistă a trecerii la uninominal sunt doar ornamentele de care era nevoie pentru a mima noutatea. De fapt, partidele au guvernat în coaliţii mai ample sau mai restrânse, dar au vădit în mod clar că detestă cultura compromisului, de care e nevoie atunci când guvernul e multicolor. Blocajul despre care vorbesc are un impact direct asupra vieţii cotidiene, pentru că el duce la slăbirea executivului şi la o contra-selecţie a elitelor. Blocajul poate fi depăşit?, susţine Preda.
Europarlamentarul susţine că există o serie de soluţii pentru depăşiare acestei stări de lucruri. ?Două chestiuni sunt importante: prima se referă la sistemul de vot, a doua la mecanismul instituţional. Cele două trebuie privite împreună. Dacă se menţine filosofia sistemului proporţional, atunci trebuie desfiinţat pragul, pentru a avea mai mulţi actori, deci mai multe variante de coaliţii, iar mecanismul constituţional trebuie modificat pentru a da mai multă autoritate executivului, inclusiv prin dreptul de a dizolva camerele mult mai uşor decât acum, când legislativul e ultra-protejat; în schimb, dacă se trece la un sistem majoritar veritabil, atunci trebuie instituită o republică parlamentară? explică Preda.
"Cine va putea negocia una dintre aceste două soluţii va putea fonda o nouă Republică. Negocierea e inevitabilă, deoarece, aşa cum am observat deja, toate combinaţiile au fost încercate şi nimeni nu mai vrea să-i frecventeze pe ceilalţi dacă regulile rămân aceleaşi.Există o necunoscută. Negocierea poate avea loc în timpul acestei crize economice sau poate fi amânată, mizând în mod cinic pe o dramă populară.Eu cred că e înţelept să se aleagă soluţia cu costurile sociale cele mai mici" conchide europarlamentarul PDL.
Antena3.ro