Antena 3 CNN Politică Pragul electoral rămâne la 5%

Pragul electoral rămâne la 5%

1 minut de citit Publicat la 21:08 26 Feb 2008 Modificat la 21:08 26 Feb 2008
Pragul electoral rămâne la 5%
Pragul electoral rămâne de 5 procente pentru partide şi după introducerea votului uninominal. Comisia de cod electoral a adoptat astăzi legea, stabilind că, în cazul alianţelor, pragul variază între 8 şi 10%, în funcţie de numărul formaţiunilor care fac parte din înţelegere. Proiectul intră în discuţia Parlamentului săptămâna viitoare, dar rămâne de văzut dacă viitoarele alegeri se vor derula pe baza acestuia.

Raportul a fost adoptat cu 12 voturi pentru şi unul împotrivă. Legea are şanse să fie votată săptămâna viitoare în Camera Deputaţilor. Viitoarele alegeri se pot desfăşura prin vot uninominal. Şeful comisiei, ministrul Mihai Voicu, este sigur că viitorul scrutin, fie el şi unul aniticipat, se va desfăşura prin vot uninominal.

Discuţiile nu au fost lipsite de dispute, provocate de amendamentul PSD, prin care se propunea ca şi preşedinţii Consiliilor Judeţene să fie aleşi prin vot uninominal, la fel ca parlamentarii şi primarii.

Deşi de acord cu ideea, reprezentantul PD-L, Valentin Iliescu, a cerut un răgaz, pentru a obţine mandatul partidului în această chestiune. Însă, nimeni nu a fost dispus să mai amâne luarea unei decizii.

Membrii comisiei de Cod Electoral au convenit ca pragul pentru un partid să fie de 5%, iar în cazul alianţelor, pragul a fost calculat după formula "5+3+1+1", adică maximum 10 %. Astfel, pentru o alianţă formată din două partide, pragul este de 8%, pentru cele formate din trei partide, de 9%, iar pentru cele alcătuite din patru sau mai multe formaţiuni, de 10%.

În cazul în care un partid nu obţine 5%, dar are o majoritate în şase colegii elecotrale pentru Camera deputaţilor şi trei pentru Senat, el va intra în Parlament.

Reprezentanţii celor 18 minorităţi naţionale vor ocupa fotoliile de deputaţi ce le sunt rezervate prin Constituţie numai dacă vor obţine, în întreaga ţară, cel puţin 10% din voturile obţinute de fiecare din ceilalţi deputaţi.

Poiectul legislativ va fi supus votului plenului Camerei Deputaţilor, în data de 3 martie.

În cazul acestei legi, Camera este for decizional.

Antena3.ro

×
x close