Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat, sâmbătă, la Oradea, că după ce a propus Guvernului "noul proiect" privind exploatarea de la Roşia Montană, ca ministru, în Parlament îl va vota după ce "va avea o discuţie cu cetăţenii din Colegiul 2 Dâmboviţa", care au ales-o deputat.
Rovana Plumb a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, la Oradea, că avea "datoria şi responsabilitatea" să propună Guvernului un nou acord pentru Roşia Montană, care este mai bun decât cel precedent din punct de vedere economic şi al protecţiei mediului, conform
Mediafax.
"Ca ministru al Mediului şi schimbărilor climatice am avut datoria şi responsabilitatea să introducem în noul proiect noi standarde de mediu, în aşa fel încât prin implementarea lor să asigurăm o protecţie a mediului mai bună", a spus Rovana Plumb.
Întrebată însă, dacă la fel ca şi premierul Victor Ponta, în Parlament va vota împotriva proiectului de lege, ministrul Mediului a afirmat că nu poate vota "ca persoană fizică" şi îşi va exprima opţiunea în urma consultării cu alegătorii săi.
"În ce priveşte decizia, decizia nu poate fi a unui singur om, eu sunt în Parlament, nu ca persoană fizică, ci trimisă de un număr de cetăţeni din Colegiul 2 Dâmboviţa, cu care voi avea o discuţie şi, în funcţie de mandatul pe care aceştia mi-l vor da, îmi voi da şi votul în Parlament", a spus ministrul şi deputatul Rovana Plumb.
Potrivit acesteia, proiectul de lege promovat în Parlament de Guvern a fost gândit "pentru a obţine un acord care să corespundă tuturor cerinţelor de mediu europene şi internaţionale".
"Vorbim despre un nou proiect, la care am lucrat ca ministru alături de echipa guvernamentală. Proiectul din perioada anterioară nu corespundea din punct de vedere al standardelor de mediu şi al intereselor naţionale. Am gândit un nou proiect pentru a obţine un acord care să corespundă tuturor cerinţelor de mediu europene şi internaţionale. Practic, prin acest nou proiect am preluat toate standardele de mediu şi am respectat toate cerinţele legislaţiei de mediu europene şi internaţionale pentru a nu avea un impact de mediu negativ", a spus Plumb.
Referitor la beneficiile economice pe care le-ar putea avea statul român în urma exploatării miniere de la Roşia Montană, ministrul Mediului a susţinut că, prin negocieri, a obţinut de la compania titulară a proiectului, dublarea garanţiilor în caz de "accident ecologic, pentru protejarea biodiversităţii, reducerea la o treime a riscului de poluare cu cianuri".
"Am ridicat de la 76 de milioane de dolari la 146 milioane de dolari cuantumul garanţiilor de mediu, care vor acoperi închiderea şi reabilitarea minelor, a instalaţiilor de deşeuri şi monitorizarea post-închidere", a spus ministrul.
Plumb a afirmat că "din punct de vedere al Ministerului Mediului", a făcut ceva "ce nu s-a luat în calcul până acum", şi anume, a adus în noul proiect "cea mai nouă şi modernă tehnologie", după modelul unor state ca Italia, Spania, Finlanda şi Suedia.
De asemenea, ministrul Mediului a spus că a avut "curajul de a duce în faţa cetăţenilor, prin dezbaterile care vor avea loc în Parlamentu, a acestui proiect deosebit de important, care - ca şi celelalt proiect, privind gazele de şist - concurează la independenţa energetică a României".
Rovana Plumb a precizat că, în ceea ce priveşte gazele de şist, în prezent autorităţile de mediu au avizat în Dobrogea "doar prospecţiuni", iar în Vaslui "doar explorare", cu asigurarea că "toate standardele de mediu vor fi respectate, iar Garda de Mediu va supraveghea toate operaţiunile".
În final, referindu-se la judeţul Bihor, unde anul acesta au avut loc mai multe proteste faţă de exploatarea gazelor de şist, inclusiv în staţiunea Băile Felix, Rovana Plumb a susţinut că în această zonă "nu există niciun fel de acord pentru explorarea sau exploatarea gazelor de şist".
Ministrul Mediului a participat, sâmbătă dimineaţă, la o întâlnire cu primarii din judeţul Bihor.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, vineri, că va convoca, împreună cu Crin Antonescu, luni, Birourile Permanente Reunite pentru a discuta despre constituirea Comisiei speciale pentru proiectul Roşia Montană.
Proteste faţă de acest proiect au avut loc, în ultimele zile, la Bucureşti şi în alte oraşe din ţară, după ce, în 27 august, Guvernul a aprobat un proiect de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, documentul urmând să fie transmis Parlamentului spre adoptare.
Exploatarea ar urma să înceapă în noiembrie 2016, după ce planul urbanistic zonal va fi aprobat până la sfârşitul acestui an, iar participaţia statului ar creşte cu încă 5,69%, la 25% din acţiuni, dar condiţionat de emiterea la timp a tuturor autorizaţiilor, potrivit unui draft al Acordului între Guvern, Gabriel Resources şi Roşia Montană Gold Corporation pentru începerea exploatării.