Preşedintele Traian Băsescu a criticat miercuri comportamentul clasei politice care, din anumite motive populiste, a contribuit în 2008 la asistarea socială a jumătate din populaţia României. În opinia şefului statului, dezvoltarea în următorii 15-20 de ani în România va fi afectată de un grav dezechilibru în domeniul politicilor sociale, dacă nu vor fi aplicate măsuri eficiente de politică socială. Băsescu a atacat şi pomenile politicienilor care au făcut ca salariul mediu în domeniul bugetar să fie mai mare decât cel din privat.
"Se remarcă o lipsă de coerenţă şi de responsabilitate în alocarea resurselor publice destinate politicilor sociale. Riscăm să devenim un popor de asistaţi social", a spus Băsescu, la conferinţa "The Future of Social Change: 1989-2009: Visions and Perspectives after 20 Years of Transition".
Potrivit preşedintelui, în 2008 numărul persoanelor asistate de stat, sub diferite forme, a ajuns la 11 milioane, dintr-o populaţie totală de 22 de milioane.
"Înseamnă că nu avem priorităţi în alocarea banilor publici. Originea risipei se află într-un comportament politic de natură populistă şi în lipsa de transparenţă a stabilirii priorităţilor bugetare", a apreciat Băsescu.
El s-a pronunţat pentru necesitatea asistării sociale a categoriilor defavorizate, precum bătrânii, copiii, minorităţile sau şomerii, dar a susţinut că nu este posibil ca majoritatea populaţiei să beneficieze de incluziune socială.
"Persoane cu venituri apreciabile primesc subvenţii sau alte forme de sprijin. Acţiunea conjugată a două categorii de factori explică situaţia creată în domeniul politicilor sociale. România are nevoie de mai multă eficienţă şi de mai multă democraţie. Aici trebuie să acţionăm de urgenţă, cu consecvenţă pe termen lung. Trebuie găsite soluţii adecvate la creşterea ratei mortalităţii şi scăderea ratei fertilităţii, la educaţia pe tot parcursul vieţii şi la ocuparea vârstei a treia, la dezvoltarea insuficientă a serviciilor pentru sprijinirea mamei şi la emigraţie. În acest context, o atenţie specială trebuie acordată sustenabilităţii sistemului de pensii", a subliniat Băsescu.
Preşedintele a mai atras atenţia că raportul dintre angajaţii din sectorul bugetar şi cei din privat este de 1,3 la 1, iar salariul mediu din sectorul bugetar este mai mare decât cel din privat.
Băsescu a apreciat că sistemul de valori europene nu se regăseşte în legislaţia şi politicile publice din România.
"În România încă nu avem, nici în dircursul public şi nici în abordarea reală a politicilor sociale, o puternică pregnanţă a valorilor europene pe care afirmăm că le susţinem", a spus Băsescu, precizând că acest lucru trebuie conştienţizat şi schimbat pentru ca România să devină un stat pilon al UE, în concordanţă cu poziţia de cea de a şaptea ţară în Consiliul European.
El a spus că, deşi România trece printr-o criză profundă, la fel ca toate celelalte ţări, nu renunţă la obiective majore cum ar fi adoptarea monedei euro în 2014 şi, pe termen lung, reducerea decalajelor de dezvoltare care o separă în prezent de restul statelor UE.
Traian Băsescu s-a referit şi la problema demografică, menţionând că trebuie luate măsuri urgente vis-a-vis de fenomenele de îmbătrânire a polutaţiei şi de scădere a ratei fertilităţii.
În opinia sa, dezvoltarea în următorii 15-20 de ani în România va fi afectată de un grav dezechilibru în domeniul politicilor sociale, dacă nu vor fi implementate măsuri eficiente de prevenire. Băsescu a dat ca exemplu populaţia din România care se ocupă cu agricultura- 30%, mai mult decât în orice alt stat UE. "Reducerea acestei ponderi cu 15-20% în următorii 15-20 de ani reprezintă un obiectiv major de restructurare a economiei. În acest scop este necesară o îmbunătăţire substanţială a conţinutului muncii şi a condiţiilor de muncă nu numai în agricultură, ci în ansamblul zonei rurale, precum şi de o îmbunătăţire a condiţiilor de trai la sat", a spus Băsescu.
Şeful statului a mai criticat şi incapacitatea administrativă a României, avertizând asupra riscului de a nu putea fi absorbite cele 32 de miliarde de euro fonduri alocate României de către UE.
Antena.ro