Vizita în România a premierului chinez va fi una istorică şi va întâri şi mai mult relaţiile dintre cele două ţări, consideră Victor Ponta, într-un interviu acordat agenţiei Xinhua, citată de Agerpres.
„Vizita în România a premierului Li Keqiang va fi una istorică. Faptul că şefii de guverne din 16 ţări central şi est-europene vor veni la Bucureşti pentru întâlnirea cu premierul chinez reprezintă dovada voinţei puternice a acestor ţări de a-şi întări legăturile de prietenie cu China şi de a-şi intensifica rapoartele de cooperare economică reciproc avantajoase”, a declarat Ponta pentru agenţia chineză.
Premierul român crede că ţările central şi est-europene pot îndeplini rolul unei porţi deschise spre Uniunea Europeană pentru China.
Din acest punct de vedere, şeful guvernului de la Bucureşti speră că România va continua să fie un partener special pentru China în această regiune, în condiţiile în care ţara noastră este de mult timp un aliat de încredere al Beijingului, atât pe scena internaţională, cât şi în cadrul UE.
România se numără printre primele state care au stabilit relaţii diplomatice cu China, iar schimburile comerciale bilaterale dintre cele două ţări s-au ridicat, în 2012, la 3,78 miliarde de dolari, o creştere substanţială faţă de volumul de schimburi comerciale care ajungea abia la 3 milioane de dolari în anul 2000.
Cu toate acestea, Victor Ponta consideră că, în ciuda evoluţiei substanţiale a cooperării economice dintre cele două părţi în ultimii ani, România şi China sunt încă departe de a-şi atinge potenţialul maxim din acest punct de vedere.
Premierul român a precizat că se aşteapă ca vizita omologului său chinez la Bucureşti să aducă un puternic impuls în acest sens, în special în domeniile energiei şi infrastructurii, în industria IT şi în industria alimentară.
De asemenea, comentând pe marginea dezvoltării relaţiilor dintre China şi ţările central şi est-europene, Victor Ponta a apreciat că decizia istorică a Chinei de a-şi întări relaţiile cu acest grup de state demonstrează importanţa deosebită pe care o acordă Beijingul acestei părţi a Europei.
Ponta a mai spus că legăturile de cooperare dintre China şi acest grup de ţări vor fi complementare pentru parteneriatul strategic China-UE şi că apropiata întrunire de la Bucureşti, precum şi Forumul Economic China-CEE vor oferi mai multă greutate relaţiilor sino-europene.