Premierul Victor Ponta a susţinut, într-o emisiune televizată, că sintagma "dottore" rostită de preşedintele Traian Băsescu doar cu puţin timp înainte ca el, ca prim-ministru, să fie acuzat de plagiat i-a dovedit încă o dată că actualul şef al statului rămâne tributarul "şantajului" şi altor metode securiste.
"Episodul acela mi-a confirmat încă o dată, dacă mai era nevoie, că preşedintele Băsescu va folosi întotodeauna, cât va fi în viaţă - şi îi doresc o viaţă cât mai lungă - şantajul şi armele cele mai murdare în politică. Acel episod mi-a dovedit că preşedintele Băsescu va rămâne întotdeauna tributarul metodelor securiste: dosare, aranjamente, lucruri descoperite din trecutul meu...din fericire, nu prea am ce lucruri să îmi descopere ", a spus Ponta.
El a susţinut, fără să dorească să prezinte detalii, că preşedintele a încercat să îl şantajeze în acest fel.
"Nu pot să spun că a fost vorba de un şantaj direct, imi dai şi îţi fac. Mi-a dovedit însă încă o dată că nu vom putea niciodată să gândim la fel, eu nu mă apuc să scormonesc că poate găsesc când a fost domnul preşedinte Băsescu în armată nu ştiu ce a făcut. Asta este o gândire securistă. Eu am avut şansa naturală să am 17 ani la Revoluţie şi urăsc ceea ce domnul preşedinte Băsescu reprezintă", a adăugat Ponta.
El a precizat că respectă însă instituţia prezidenţială.
În luna iunie, preşedintele Traian Băsescu l-a criticat pe premierul Victor Ponta că nu l-a anunţat, măcar telefonic, înainte de şedinţa de Guvern, despre mutarea Institutului Cultural Român de sub coordonarea şefului statului, afirmând că aceasta denotă o lipsă de respect, şi adăugând: "Când eşti doctor în drept, eşti tare. Dottore!".
La scurt timp după această declaraţie, premierul a fost acuzat de plagiat, revista Nature arătând că a accesat documente prezentate de o persoană anonimă şi care indică faptul că mai mult de jumătate din teza sa de doctorat privind Curtea Penală Internaţională ar conţine texte copiate.
Ulterior, Băsescu a susţinut că sintagma "dottore", folosită cu câteva zile înainte de apariţia articolului din Nature, se referea "la cu totul altceva".