Premierul Victor Ponta a trimis o scrisoarte către socialiştii europeni astăzi, în ziua în care a DNA a anunţat că şeful Guvernului este urmărit penal în dosarul lui Dan Şova.
Victor Ponta este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor în dosarul Turceni - Rovinari, fapte pe care le-ar fi săvârşit în perioada în care era avocat. De asemenea, DNA cere Camerei Deputaţilor avizarea urmăririi penale pe numele premierului şi pentru conflict de interese.
Iată scrisoarea trimisă de Ponta socialiştilor:
"Vineri, 5 iunie 2015, premierul României, Victor Ponta, a fost anunţat de către DNA că are calitatea de suspect în dosarul senatorului şi fostului ministru Dan Şova. Ca o coincidenţă, anunţul public a avut loc în aceeaşi zi în care opoziţia (PNL) a depus în Parlament o moţiune de cenzură menită să demită Guvernul condus de Victor Ponta şi, de asemenea, la câteva zile după ce preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că găseşte "din ce în ce mai greu" să lucreze cu majoritatea actuală.
Săprămâna trecută, pe 1 iunie, două măsuri economice majore au intrat în vigoare: Guvernul a dublat alocaţiile copiilor şi a redus TVA la produsele alimentare de la 24% la 9%, decizii extrem de populare, cu un impact social puternic. Primul Ministru Ponta a înregistrat un nivel ridicat de simpatie populară, iar opoziţia nu reuşeşte să coaguleze sprijinul pentru moţiunea parlamentară.
Victor Ponta a precizat şi în trecut că nu există dovezi ale implicării sale în acest dosar, prezentând inclusiv poziţii oficiale ale instituţiilor publice potrivit cărora premierul nu are legături cu cazul lui Dan Şova.
Acuzaţiile aduse astăzi de procurori în dosarul Şova au fost invocate anterior de adversarii politici, în special de fostul preşedinte Traian Băsescu, şi respinse de fiecare dată de Victor Ponta, prin dovezi clare şi însoţite de documente.
Pe scurt, Dan Şova este acuzat de nereguli legate de un contract semnat în urmă cu opt ani cu Complexurile Energetice Turceni şi Rovinari. în vreme ce Victor Ponta nu a avut vreun contract cu respectivele companii, lucru dovedit de documentele de la complexurile energetice şi de la Baroul Bucureşti.
Anterior, atât DNA, cât şi Agenţia Naţională de integritate susţinuseră public că Victor Ponta nu are vreo legătură cu acest dosar.
Anunţul procurorilor apare la doar câteva zile după ce Victor Ponta a semnalat public nevoia ca sistemul de justiţie să renunţe la abuzuri şi a cerut tratarea uniformă a tuturor cazurilor investigate.
De asemenea, în timpul guvernării lui Victor Ponta au existat creşteri semnificative ale alocărilor bugetare pentru instituţiile judiciare, precum şi o susţinere crescută a independenţei acestora.
Premierul Victor Ponta va uza de orice cale legală pentru a demonstra că nu există dovezi împotriva sa în acest dosar.
Preşedintele Klaus Iohannis a solicitat astăzi demisia premierului, însă Victor Ponta a susţinut că a fost numit în funcţie de Parlament, drept urmare doar această instituţie poate dispune demiterea sa. El şi-a reafirmat, de asemenea, respectul faţă de Constituţie şi principiile ei, pe care le consideră "esenţiale pentru societatea noastră".