Ponta a insistat că nu există la acest moment o altă poziţie oficială decât cea a Germaniei privind aderarea României la Schengen, dar că în cazul unui vot şi alte state s-ar putea alinia acestei poziţii.
"Probabil că Olanda ar vota alături de Germania. Nu se pune problema să mai cerem vot, sunt convins că Germania, de obicei, nu rămâne singură când se pune problema de vot, că totuşi e una dintre ţările-lider ale Uniunii Europene, iar pentru România nu se schimbă nimic dacă e un singur vot împotrivă sau sunt trei ori cinci. Practic, un singur vot, dreptul de veto anunţat oficial de Germania, este suficient şi, din acest motiv, am considerat că nu are rost să încălcăm uzanţele europene", a spus Ponta, explicând că atunci când se anunţă un drept de veto din partea unei ţări, nu se mai merge la vot, ci pe ideea unui compromis pentru o perioadă ulterioară.
"Trebuie să vedem cine ne-a construit această imagine de ţară care nu merită primită nicăieri decât dacă Guvernul aparţine domnului Băsescu", a scris premierul Victor Ponta, pe Twitter, în timpul întâlnirii de la Cotroceni.
"Nu mai luăm în calcul un termen, pentru că este vorba, în final, de lucruri care nu depind de România", a adăugat premierul.
El a mai afirmat că a cerut tuturor miniştrilor "un ton mult mai moderat"pe această temă, dar a arătat că România trebuie să fie şi demnă.
Administraţia Prezidenţială informează că, la consultările de la Cotroceni cu premierul şi miniştrii de Externe şi de Interne, s-au discutat teme de politică externă, precum şi mandatele României pentru şedinţa COREPER din 6 martie şi pentru Consiliul JAI din 7 - 8 martie.