Victor Ponta a anunţat că, în urma discuţiilor pe care le-a avut cu oficialităţile din SUA, americanii au spus că vor susţine opoziţia, dacă va veni la putere.
"Răspunsul pe care l-am primit de peste tot este că pentru SUA, ceea ce conteaza este voinţa democratic exprimată a oamenilor şi că văd în România şi pe viitor, după următoarele alegeri, un partener serios. (...) Şi cred că este un mesaj de aşteptat din partea SUA. Ceea ce contează pentru administraţia americană este decizia democratică a oamenilor, că ei vor merge şi vor vota şi ceea ce ei decid şi conducătorii aleşi de ei democratic sunt partenerii de discuţie (...) Bineînţeles că pentru America este importantă continuarea proiectelor militare, cum este scutul antirachetă", a spus Victor Ponta, preşedintele PSD şi, totodată, copreşedinte al USL.
Şeful PSD a spus că se află la Washington cu doi dintre colegii săi din USL, PSD-istul Titus Corlăţean şi PNL-istul Cornel Dobriţoiu, care sunt responsabilii Uniunii pe zona de Externe şi de Apărare.
"Cei doi colegi mă ajutăm să transmitem un mesaj destul de clar, că România are ca priorităţi UE şi SUA ca parteneri prioritari, că suntem o ţară care avem destule probleme, dar ne respectăm angajamentele şi avem un drum spre viitor, care înseamnă alături de Europa şi SUA", a adăugat Ponta.
Referitor la faptul că, iniţial, s-a spus că în vizita în SUA trebuia să meragă şi Crin Antonescu, Ponta a ţinut să lămurească situaţia:
"Aam discutat cu Crin Antonescu la începutul lunii ianuarie, ne-am stabilit o agendă de lucru şi am stabilit că ce vizite externe vom mai face, le vom face lăsând unul din cei doi copreedinţi în Bucureşti, având în vedere situaţia din ţară. (...) Cu Crin lucrăm foarte bine, reuşim să demonstrăm că doi oameni pot să facă lucruri mai bune ca unul singur. (...) Vom fi categoric împreună toţi trei (Ponta, Antonescu şi Constantin - n.r.). Sunt 101% pentru unitatea opoziţiei. Nivelul de încredere al opoziţiei faţă de Traian Băsescu este exact 0. Opoziţia este la fel de unită ca şi acum un an. Toti cei trei co-preşedinţi suntem supuşi în fiecare zi dezinformărilor. Pentru puterea actuală nu există altă speranţă de a se salva decât dezbinarea opoziţiei. Vom fi categoric împreună tocmai pentru a nu da nicio şansa celor aflaţi la putere să nu răspundă în faţa românilor", a precizat Victor Ponta.
De la Washington, Victor Ponta va pleca la Chicago, unde va avea întâlniri, între altele, cu liderii uneia dintre cele mai mari comunităţi româneşti din SUA. La începutul săptămânii viitoare, el va va fi prezent la şedinţa USL.
Luni, preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat că va pleca în cursul zilei în SUA, însoţit de social-democratul Titus Corlăţean şi de liberalul Cornel Dobriţoiu, care sunt responsabilii USL pe zona de Externe şi de Apărare.
Ponta a precizat că vizita sa în SUA a fost discutată cu ambasada SUA la Bucureşti şi cu ambasada României la Washington.
"Nu e nici vizită de plăcere şi nici nu e prin cine ştie ce alte structuri, ci prin ambasada SUA şi Ambasada României la Washington", a spus atunci Ponta.
El a precizat că vizita a fost plănuită de foarte mult timp.
Apropiaţi ai liderului PSD susţin că Ponta ar urma să aibă întâlniri cu şefii de cabinet ai vicepreşedintelui Joe Biden şi ai secretarului de stat, Hillary Clinton.
Iniţial, Victor Ponta trebuia să fie însoţit în vizita în SUA, de preşedintele PNL, Crin Antonescu, copreşedinte al USL.
Şeful liberalilor explicat, la Antena 3, că el este cel care a renunţat să mai meargă împreună cu Ponta în vizita în SUA, deşi, iniţial, era stabilit să călătorească împreună.