Deputatul Petre Roman a încercat, joi, să introducă în Constituţie limitarea adoptării de ordonanţe de urgenţă şi, deşi Forumul Constituţional a susţinut această prevedere, amendamentul a fost respins.
Guvernul a avut pe masa şedinţei săptămânale de ieri 56 de proiecte, dar nicio „indicaţie de regie" despre locul sau instituţia unde vreunul dintre acestea ar putea fi consultate.
Trei proiecte de lege, două proiecte de ordonanţe de urgenţă, 26 de proiecte de hotărâre, 14 memorandumuri, nouă puncte de vedere ale Guvernului la propunerile legislative înaintate de parlamentari şi două proiecte privind aprobarea bugetelor a două companii de stat ar fi urmat să fie aprobate, dar este greu de aflat în ce formă au venit actele normative de la ministere, în ce formă au fost aprobate de guvern, dacă au fost aprobate sau amânate.
Astfel apar în Monitorul Oficial acte normative de tipul ordonanţe de urgenţă de impunere cu 85% a salariilor compensatorii la ASF despre care Guvernul încă încerca ieri să-şi explice cum de a fost modificată şi de cine astfel încât prevederea să se aplice tuturor consiliilor de administraţie sau consiliilor de conducere.
De la începutul anului până ieri, 12 iunie, Guvernul ajunsese la performanţa emiterii a 47 de ordonanţe de urgenţă (o ordonanţă la trei zile şi jumătate). Alte două acte normative de acest fel s-au aflat ieri pe masa şedinţei săptămânale a Executivului - una privind managementul substanţelor chimice şi o alta referitoare la camerele agricole.
În aceeaşi perioadă a anului trecut,
guvernele Boc 2, Ungureanu şi Ponta 1 emiseseră, împreună, doar 16 ordonanţe de urgenţă.
Guvernul Ponta 2 - USL care sprijină Guvernul şi a criticat maniera de legiferare a Guvernului Boc ajunge din urmă performanţa Cabinetului din 2011, care până în 12 iunie emisese 52 de ordonanţe de urgenţă. Boc se putea justifica afirmând că are o slabă susţinere în Parlament. Ponta are un sprijin parlamentar niciodată întâlnit în anii imediat de după revoluţie.
Informaţiile au fost prezentate în ediţia de joi a emisiunii
100 de minute, de la Antena 3.
Limitarea ordonanţelor de urgenţă, respinsă Art.115 - Delegarea legislativă
(4) Guvernul poate adopta ordonanţe de urgenţă numai în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligaţia <<ca înainte de emiterea lor>> de a motiva urgenţa în cuprinsul acestora.
Ordonanţe de urgenţă guvernul Ponta
- 1 ianuarie - 12 iunie 2013: 47 ordonanţe de urgenţă + 2 pe ordinea de zi a şedinţei din 12 iunie (managementul substanţelor chimice, camerele agricole)
- media - 1 ordonanţă la 3,5 zile
Sursa: zf.ro
Ordonanţe de urgenţă pe guverne
1 ianuarie - 12 iunie 2013 - 47 ordonanţe de urgenţă
1 ianuarie - 12 iunie 2012 - 16 ordonanţe de urgenţă
1 ianuarie - 12 iunie 2011 - 52 ordonanţe de urgenţă
Sursa: zf.ro