Primul ministru și-a transmis punctul de vedere printr-un comunicat, ca urmare a poziției Administraţiei Prezidenţiale referitoare la declaraţii ale premierului.
În acest comunicat, Victor Ponta a transmis că nu vrea să intre într-o dispută politică cu președintele, "fiind evident interesul acestuia din urmă de a se implica în campania pentru alegerile parlamentare din 9 decembrie, folosind în acest sens orice pretext pentru a provoca noi conflicte".
Premierul consideră că Traian Băsescu ar trebui să înțeleagă responsabilitatea pe care și-a asumat-o atunci când a hotârât să participe la Consiliul European și să folosească toate instrumentele pe care le are la dispoziţie, pentru a apăra interesele cetăţenilor români, lăsând deoparte preocupările electorale.
"Preşedintele României trebuie să înţeleagă, totodată, că, dacă este vorba de iresponsabilitate, nimic nu este mai lipsit de responsabilitate din partea unui om politic decât să afirme repetat că ţara pe care o conduce ”nu este un stat de drept”, doar pentru a ascunde că cetăţenii nu îl mai doresc şi nu îl mai recunosc drept reprezentat legitim al lor", adaugă Ponta.
De asemenea, Ponta a declarat că Băsescu dezinformează din motive electorale, deoarece referirile sale, ca prim-ministru, la ANI şi DNA au fost făcute într-un context în care s-a precizat că românii au ales să fie parte a proiectului european şi pentru alte lucruri, cum sunt Politica de Coeziune sau Politica Agricolă Comună.
"Eu vreau să mai vorbesc totuşi şi despre fundamentul intrării noastre în UE. Noi nu am intrat în UE doar ca să ne facă ANI şi DNA. Am înţeles, e un lucru foarte bun, e extraordinar. Noi am intrat, ca şi alte ţări, Spania, Portugalia, Grecia, Bulgaria, Ungaria, noi am intrat pentru că UE presupune coeziune şi presupune dezvoltare comună. Dacă agricultorul român are subvenţii de trei ori mai puţin decât cel francez sau german, despre ce solidaritate vorbim. Subvenţii. Asta înseamnă că o să mâncăm produse din celelalte ţări. Dacă pe Fondul de coeziune care înseamnă drumuri, care înseamnă alimentări cu apă, care înseamnă toate celelalte programe sectoriale şi regionale, avem mai puţin decât tţăile bogate, nu o să avem niciodată vreo şosea sau o autostradă ca în celelalte ţări. Deci principiul coeziunii şi al solidarităţii este unul fundamental al UE".
"Aceasta este poziţia oficială a Guvernului legitim al României şi a majorităţii parlamentare care îl susţine. Îi cerem în mod imperativ preşedintelui României să se oprească din campania electorală şi să reprezinte România în Consiliul European conform cu interesul nostru naţional", mai scrie în comunicat.