Liderii PSD au mers, luni după-amiază, la Palatul Cotroceni pentru a discuta cu preşedintele Traian Băsescu despre problemele actuale ale României şi despre planurile pentru următorul an. Social-democraţii au răspuns astfel unei invitaţii adresate de şeful statului privind o întâlnire separată cu liderii Opoziţiei. La finalul discuţiilor, preşedintele PSD, Victor Ponta, a făcut un rezumat al principalelor teme abordate. Printre acestea, statul social, activitatea parlamentară, OUG 50 şi bugetul de stat. Din delegaţia PSD au mai făcut parte secretarul general al partidului, Liviu Dragnea şi vicepreşedintele formaţiunii, Constantin Niţă.
Liderul social-democraţilor a ţinut să precizeze încă de la început că decizia de a da curs invitaţiei preşedintelui a fost luată ca urmare a solicitărilor PSD ca Opoziţia să fie chemată separat la discuţii.
"PSD a solicitat tot timpul ca, dacă preşedintele Traian Băsescu doreşte să aibă o discuţie serioasă cu noi, să facă o invitaţie serioasă, să putem să discutăm din punctul de vedere al Opoziţiei. S-a făcut această invitaţie şi am acceptat-o", a spus Victor Ponta.
Fundamentele statului socialAşa cum a anunţat şi la începutul şedinţei, una dintre principalele teme abordate s-a referit la fundamentele statului social. Printre acestea, dreptul la pensie, dreptul la salariu minim şi dreptul la un nivel minim garantat de viaţă.
"Sunt drepturi câştigate cu greu de România şi sunt prevăzute într-un articol din constituţie şi incluse în Tratatul de la Lisabona. Era necesar să ne spunem punctele de vedere şi am prezentat şi un material preşedintelui", a declarat preşedintele PSD.
Activitatea ParlamentarăLiderii PSD au discutat cu şeful statului şi despre problemele privind activitatea parlamentară. Ponta a reiterat faptul că situaţia nu poate reveni la normal până ce nu se soluţionează problema cu Roberta Anastase.
"Nu e normal să ni se ceară nouă o colaborare din partea lui Traian Băsescu, iar Roberta Anastase să încalce toate regulile", a spus liderul PSD. "Am precizat încă o dată că Opoziţia şi noi PSD-ul putem respecta regulile democratice", a adăugat Ponta.
Preşedintele PSD a mai declarat apoi că şeful statului le-a cerut social-demcoraţilor "să închidă ochii" la situaţia din Camera Deputaţilor legată de Roberta Anastase, pentru adoptarea a două-trei legi importante în momentul actual.
"Ne-a solicitat să închidem ochii. Este o interpretare dacă vreţi a mea, a noastră, să închidem ochii la abaterile şi la frauda doamnei Roberta Anastase şi la abaterile de la regulile democratice din Parlament, ca să adoptăm aceste două-trei legi. I-am precizat punctul nostru de vedere. Bun, ce se va întâmpla după? Nu se încheie activitatea parlamentară nici viaţa politică după ce se adoptă aceste două-trei legi. Foloseşte cuiva, ne-a cerut FMI să adoptăm prin fraudă legi necesare?", a spus Ponta.
"Cred (...) că măcar a înţeles de la noi că nu există o dorinţă de blocaj, există o dorinţă de revenire la nişte reguli normale. Acele reguli normale nu le-am incălcat şi nu le-am schimbat noi, iar responsabilitatea, chiar dacă preşedintele o transmite către partidul de guvernământ, către preşedintele Camerei Deputaţilor, responsbailitatea îi revine şi preşedintelui pentru buna funcţionare a acestor instituţii fudnamentale care iată, în acest moment, nu din cauza naostră a opozitiei pratic functioneză foarte prost şi anormal", a mai spus Ponta.
Ponta, după consultările de la Cotroceni
Spaţiul SchengenO altă temă abordată a fost cea legată de aderare României la Spaţiul Schengen. Victor Ponta a precizat că discuţiile pe acest subiect au fost epuizate într-un timp foarte scurt.
"PSD a făcut şi va face tot ce ţine de noi ca partid de Opoziţie în Parlament pentru a adopta reglementările necesare în vederea aderării la Spaţiul Schengen şi în vedere îndeplinirii şi ridicării constrângerile în Mecanismul de Cooperare şi Verificare", a spus Pota, adăugând că problemele tehnice nu ţin de PSD.
Ordonanţa 50Referitor la Ordonanţa privind creditele populaţiei, Ponta a anunţat că PSD va vota în aşa fel încât cei care au credite să fie protejaţi.
"Mi-am făcut datoria să explic că parlamentarii PSD nu vor vota amendamentele solicitate de Putere şi vor vota în favoarea celor care au credite, pentru protecţia acestora", a spus Victor Ponta.
O altă temă s-a referit la
Legea Educaţiei, referitor la care PSD şi-a reiterat punctul de vedere. Mai precis, că este vorba despre o procedură neconstituţională, care nu ar trebui să continuie.
Bugetul de statCea mai lungă discuţie, potrivit preşedintelui social-democrat, s-a purtat pe marginea bugetului de stat.
"Am evidenţiat punctele noastre de vedere vis-a-vis de construcţia nerealistă şi de costul inacceptabil pentru Educaţie, Sănătate şi pentru autorităţile administraţiei locale", a spus Ponta.
Înainte de consultări, liderul PSD anunţa o reuniune a grupurilor parlamentare şi a reprezentanţilor administraţiilor locale în cadrul căreia să se discute despre bugetul pentru anul 2011.
"În rest am făcut şi o precizare de natură tehnică. De acum încolo am scolicitat ca invitaţiile pentru astfel de consultări să fie transmise din timp, pentru că vom participa la consultări numai alături de partenerii noştri din Opoziţie", a conchis liderul PSD.
La începutul consultărilor, şeful statului le-a spus liderilor PSD că temele de discuţie anunţate îi vizează şi pe liderii Opoziţiei şi de aceea a insistat să fie prezenţi la consultări.
La rândul său, preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat că au venit pregătiţi pentru discuţii şi că una dintre temele pe care le consideră extrem de importante o reprezintă statul social. Cât priveşte bunul mers al lucrărilor din Parlament, Ponta a ţinut să precizeze din nou că acest lucru se va întâmpla după soluţionarea problemei legate de Roberta Anastase.
"Cred că una din marile dezbateri din România la anul va trebui să fie legată de statul social şi cum va mai putea fi el salvat din punct de vedere al conceptelor politice. Sper să-l discutăm chiar şi în seara asta, într-o oarecare măsură", a fost replica preşedintelui Traian Băsescu.
Debutul consultărilor dintre PSD şi Băsescu