Ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Victor Ponta a declarat că prin decizia coaliţiei de astăzi privind codurile juridice se încearcă repararea acum a ceea ce a stricat fostul ministru al Justiţiei, Monica Macovei în urmă cu patru ani. Ponta a apreciat că prin trecerea codurilor juridice prin asumarea guvernamentală şi avizele date pe dosarele unor politicieni, Parlamentul s-a achitat de cele două puncte din rapoartul intermediar al CE care priveau forul legislativ. Obligaţiile privind restul de 12 puncte privesc instituţiile din domeniul justiţiei, ministerul de profil, CSM, DNA şi ÎCCJ a afirmat deputatul PSD. Mâine, ministrul Justiţiei, Cătălin predoiu a fost convocat la comisiei juridică Senatului pentru a prezenta măsurile luate pentru soluţionarea celor 12 puncte ridicate de CE.
Ministrul Ponta a pasat tergiversarea adoptării codurilor juridice în responsabilitatea fostului deţinător al portofoliului Justiţiei, Monica Macovei şi, indirect, în cea a Cotroceniului, principalul ei susţinător.
?Astăzi în coaliţie am încercat să reparăm ce a stricat acum 4 ani talentata doamnă Macovei. Acum
se duce la Bruxelles că acolo sunt mai mulţi bani, iar noi ne putem face treaba. Dacă aveam un ministru responsabil pentru România în 2005 în momentul acesta România avea o discuţie închisă pe coduri de acum trei ani? a declarat Ponta.
El a precizat că Guvernul îşi va asuma răspunderea pe proiectele de cod civil şi penal prefectate la nivelul comisiilor parlamentare, urmând ce primele forme venite de la Palatul Victoria să fie retrase.
"Forma propusă de Guvern va fi retrasă de Guvern, pentru a nu fi respinsă de Parlament. Guvernul îşi va asuma răspunderea pe formele dezbătute şi asumate de comisiile parlamentare.ONG-urile, pe penal, nu au avut obiecţiuni de fond, ci de formă, vizavi de proiectul Ministerului Justiţiei, care se retrage. Orice alte observaţii ? şi în mod sigur vor fi în aceste două săptămâni - dacă sunt întemeiate, le dezbatem în comisie şi le punem în text. Nu am închis definitiv textul", a spus Ponta, referindu-se la următoarele două săptămâni ce vor fi dedicate consultărilor pe această temă cu societatea civilă.
Ponta a pledat pentru necesitatea unor studii de impact pe cele două coduri, pentru că ?altfel vom avea două noi coduri care nu se vor putea pune în practică?.
Deputatul a explicat că în acest moment România este prinsă între termenele conţinute de raportul de ţară intermediar din februarie al Comisiei Europene şi cel din această vară.
?În raportul intermediar din februarie erau 14 puncte. Două se refereau la Parlament. Suntem pe punctul de a rezolva cele două puncte ce ţin de Parlament, restul ţin de instituţiile din domeniul justiţiei? a explicat Ponta, arătând că pe data de 27 mai se va da avizul la comisii şi în cazul ultimului dosar de politician încă restant, cel al social-democratului Şerban Mihăilescu.
Deputatul PSD a precizat că ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu va fi prezent mâine la comisia juridică a Senatului pentru a da detalii despre modul în care au fost soluţionate cele 12 puncte ridicate de CE. Ponta a exclus însă posibilitatea demiterii lui Predoiu din funcţie la o eventuală solicitare a PSD. ?Ministrul justiţiei nu este pus de PSD? a arătat ministrul, susţinând că subiectul nu a fost discutat astăzi în cadrul coaliţiei.
În ceea ce priveşte codurile de procedură, Ponta a apreciat că termenul de 30 iunie ?este cumplit de optimist?. ?Aceste două coduri de procedură, cele două forme de la guvern nu au fost încă dezbătute. Nici măcar nu ne-am apucat de articolul unu? a arătat deputatul social-democrat situaşi actuală.
Antena3.ro